igor kukec brmbi - iron butt 2020

Iron Butt 2020 – Igor Kukec Brmbi, motociklist iz Bistre, u 48 sati će prijeći 3700 kilometara

Na nesvakidašnju avanturu, nakon što su mjere kretanja popustile, odlučio se Igor Kukec Brmbi, motociklist iz Bistre, koji će na svom motociklu u 48 sati prijeći oko 3700 kilometara. Društvo će mu praviti još nekoliko motociklista, no, oni će odvesti nešto kraću dionicu. Plan je na dva kotača u jednom danu biti šesnaest sati, nakon čega slijedi odmor u dužini od sedam sati i ponovo vožnja u komadu.

Oba dana projekt se vozi samo dionicama u Hrvatskoj, a ovakva vožnja ima i svoja stroga pravila. Naime, sve se odvija u sklopu Iron Butt Association, svjetske organizacije koja okuplja avanturiste ovakvog tipa,a ima ih više od 75 tisuća članova. Njihov moto je Svijet je naše igralište.

Početak i kraj rute moraju imati svoje svjedoke, a sa same vožnje potrebno je priložiti dokaznice. To su računi od goriva na kojima se vidi datum, vrijeme i adresa gdje se motociklist nalazi. Takvi računi sa svakog zaustavljanja fotografiraju se uz kilometar sat kako bi bila vidljiva kilometraža. Osim dokaznica, tu je i poštivanje prometnih pravila, odnosno pridržavanje brzine ograničenja dionicom kojojm se prolazi.

Uz umor koji se nakon nekoliko sati počinje javljati, na pojedinim dionicama i vjetar bi mogao stvarati velike probleme. Cijeli projekt stoga će biti zahtjevan, jer primjerice ako prema jugu Hrvatske puše, motociklist se mora vratiti i voziti onom dionicom gdje to vremenski uvjeti dozvoljavaju. Osim stajanja za točenje goriva, zaustavljanja u pravilu nema.

Vozači koriste isključivo vodu, a kad je hrana u pitanju energetske pločice.
Koncentracija tijekom puta je na zavidnoj razini, jer jedna mala greška može biti pogubna za cijeli projekt. Tehnologija u današnje vrijeme omogućuje slušanje glazbe u kacigi, možete nekoga i nazvati, no i uz sve to, vozač mora biti sto posto koncentriran. Nekima od njih pomaže neprestano praćenje navigacije pa na taj način održavaju vezu s okolinom, neki pjevaju. Ono najbitnije je biti mentalno izuzetno jak, kako bi odradili ovako zahtjevan projekt.

Od moto opreme se koristi ona standardna za vožnju motocikla. Što se same pripreme motocikla tiče, ništa neuobičajeno za dulja putovanja, a preporučljivo je prije samog početka potrebno je napraviti servis i otkloniti eventualne nedostatke.

Iron Butt 2020. vozi se 30. i 31. svibnja 2020. godine, a u slučaju lošeg vremena, cijeli projekt odgađa se kada se za to ukažu povoljne vremenska prilike.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -

1 thought on “Iron Butt 2020 – Igor Kukec Brmbi, motociklist iz Bistre, u 48 sati će prijeći 3700 kilometara

Comments are closed.