Zvjezdarnica Zagreb / crni logo

FER surađuje sa Zvjezdarnicom Zagreb u detekciji kozmičkog zračenja

FER sa Zvjezdarnicom Zagreb surađuje u izradi primijenjene programske potpore za vizualizaciju i analizu podataka o kozmičkom zračenju prikupljenih detektorom SEVAN CRO. Suradnja primarno obuhvaća primjenu metoda strojnog učenja i statističkog zaključivanja u astrofizici koje će omogućiti izlučivanje i detekciju skupa specifičnih značajki u vremenskim nizovima. Dobivene značajke mogu temeljem fizikalnih mehanizama promjena intenziteta i modulacija toka galaktičkog kozmičkog zračenja ukazivati na utjecaj Sunca i Sunčeve aktivnosti na Zemlju, geomagnetsko polje i heliosferska stanja.


Namjera je da dogovorena suradnja, kroz multidisciplinarno istraživanje, dovede do novih spoznaja na područjima heliofizike i kozmičkog zračenja, kao i visokoenergetske fizike Zemljine atmosfere. Osim toga, planira se razvoj računalnog podsustava za interaktivan pristup podacima o kozmičkom zračenju i dijeljenje podataka s udaljenim računalnim sustavima.

Također, u planu je razvoj novih te prilagodba postojećih paradigmi učenja korištenjem informacijsko – komunikacijskih tehnologija u svrhu pospješivanja obrazovnih programa u STEM području i programa popularizacije znanosti koji se odvijaju u okviru Zvjezdarnice.

Voditelj FER-ovog tima je doc. dr. sc. Marko Horvat sa Zavoda za primijenjeno računarstvo.

Detektor SEVAN CRO konstruiran je i postavljen u suradnji Zvjezdarnice Zagreb s Odjelom za kozmičko zračenje Alikhanianova instituta za fiziku, Republika Armenija. Detektor se nalazi u prostorijama Zvjezdarnice u Opatičkoj 22/III na Gornjem gradu, odakle kontinuirano bilježi sekundarno kozmičko zračenje. Detektor je potpuno samostalna jedinica s mogućnošću slanja prikupljenih podataka putem interneta.

SEVAN CRO je dio međunarodne mreže Space Environmental Viewing and Analysis Network (SEVAN), pokrenute u okviru programa International Space Weather Initiative (ISWI) i United Nations Basic Space Science (UNBSS) Observatory Development Program.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged