daleka obala

Daleka obala predstavlja niz obljetničkih luksuznih izdanja

Povodom 20. obljetnice albuma “1999 – 2000” Daleka obala predstavlja LP izdanje pod nazivom 999 te dvostruki LP album Uspomena (Sve Najbolje Uživo) i četverostruki CD box set koji donosi i dosad neobjavljene pjesme Daleke obale. Sva izdanja na veselje brojnih fanova u prodaji su od danas, 25. listopada 2019. godine! Dvadeset je godina prošlo od objave posljednjeg studijskog albuma sastava koji je bio i ostao sinonim najboljeg u punokrvnom dalmatinskom i hrvatskom rocku devedesetih. Album prepun simbolike nije samo obilježio prelazak dekade, stoljeća i milenija, već označio i prekretnicu u radu ovog splitskog benda čiji su članovi nakon nebrojenih milja plovidbe otvorenim morima glazbene scene i usputnih neverina vlastite karijere pronašli mirne luke slijedeći nove glazbene snove.

Jesen 2019. obilježava upravo proslava 20. obljetnice albuma 1999 – 2000 i objava LP izdanja pod nazivom 999 koje stiže u pratnji dvostrukog LP albuma Uspomena (Sve najbolje uživo) i fantastičnog, četverostrukog CD box seta koji donosi i dosad neobjavljene demo pjesme Daleke obale!

Ne, ne radi se lapsusu niti zubu vremena koje je ostavilo trag na albumu 1999 – 2000 – ova verzija vinilnog izdanja zaista se zove 999, a radi se ujedno i o originalnom imenu albuma koje je promijenjeno netom prije objave prije dvadeset godina. Danas ono opet živi na omotu novog vinilnog izdanja na kojem su zbog formata četiri originalne pjesme s albuma svoj prostor ustupile drugima – pjesmi Ruzinavi brod, amblematskoj zvučnoj slici benda za koju je nagrađen prestižnom nagradom Porin te pjesmi A šta da radim, posljednjoj studijskoj snimci Daleke obale i prvoj pjesmi nesuđenog sedmog albuma benda, albuma obrada koji nikada nije snimljen.

“Zbog potrebe vinilnog izdanja, odnosno ploče, da vratimo u upotrebu taj dobri stari naziv, moralo se neke pjesme izbaciti jer jednostavno na ploču se ne može utisnuti toliki broj pjesama koliko stane na CD. Ovom se prigodom ispričavamo pjesmama U hladu sna, Sutra će kiša, U Čakovcu i Slatko koje su svoj prostor ustupile drugima. Njih možete naći na CD box setu”, simpatično je u svom stilu objasnila Daleka obala.

Na dvostrukom LP izdanju stiže nam i album Uspomena (Sve najbolje uživo), prvi i jedini live album u cijeloj karijeri Daleke Obale, snimljen 7. srpnja 2001. na koncertu u Obojenoj svjetlosti u Splitu. I on se prilagodio dobrom starom formatu vinila uz pokoju izmjenu u popisu pjesama, no sve ih možete pronaći u sklopu fantastičnog, četverostrukog CD box seta koji sadrži posljednji album 1999 – 2000 uz bonus demo snimku Ruzinavi brod, na kojoj je klavir odsvirao nikad prežaljeni Oliver Dragojević, dvostruki CD Uspomena (Sve najbolje uživo) i bonus CD s remasterom arhivskih, dosad neobjavljenih demo snimki.

Nastale 1999. godine u garaži na Blatinama u Splitu, gdje je tada Daleka obala imala svoj mali studio, ove pjesme sačuvane su na audio kaseti iz vremena pripreme albuma Daleke obale 1999 – 2000, a pored dobro znanih hitova Kurve, Opet sam dočekao dan, Prolaze mi godine, Vozim polako i drugih, pronaći ćete i nikad objavljenu pjesmu Na korak si od mene te demo snimke pjesama Svijetli znamen i U hladu sna koje je otpjevao Giuliano. Ovaj obljetnički box set sadrži i knjižicu s dosad neobjavljenim fotografijama i dokumentarnim tekstovima Dražena Vrdoljaka i Borisa Hrepića Hrepe u ime benda Daleka obala s odmakom od 20 godina.

Tri spomenuta kolekcionarska izdanja dostupna su od danas, 25. listopada 2019. u Dancing Bear dućanima i svim bolje opremljenim prodavaonicama ploča.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged