glavni ulaz u groblje mirogoj / zagreb, listopad 2012.

Groblje Mirogoj – središnje zagrebačko groblje smješteno na južnim obroncima Medvednice

Groblje Mirogoj, središnje zagrebačko groblje, smješteno je na južnim obroncima planine Medvednice i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba, Mirogoj naziva se hrvatskim Panteonom. Površina groblja Mirogoj je 72,4 ha, ima 60.000 grobova s 322.000 pokojnika. Službeno otvorenje groblja Mirogoj bilo je 6. studenog 1876. godine.


Naime, šezdesetih godina 19. stoljeća, zagrebačka gradska groblja bila su prenapučena. Gradu Zagrebu je postalo neophodno pronaći i osmisliti prostor za novo gradsko groblje. Gradska općina je 1872. godine dogovorila sa zagrebačkom Nadbiskupijom zatvaranje nekoliko manjih groblja, a koja su svoju imovinu predala za kupnju novoga zemljišta za novo skupno groblje.

Tako je gradska općina stekla uvjete za kupnju zemljišta na dražbi imanja Ljudevita Gaja 1873. godine. I tada je zapravo osnovan zagrebački Mirogoj. Groblje je prema vjeroispovijesti bilo podijeljeno na četiri dijela. Odredile su se lokacije za pokapanje sljedbenika katoličke, pravoslavne, protestantske i židovske vjeroispovijesti. Zanimljivo je da između pojedinih vjerskih groblja nije bilo dopušteno podizanje ograda.

Groblje Mirogoj se gradilo prema projektu Hermanna Bolléa

Veliki zagrebački graditelj Hermann Bolle je pruženu priliku i iskoristio. On je zamislio i velikim dijelom realizirao vrhunski arhitektonsko – urbanističko – skulpturalni kompleks jasne kreativne koncepcije koji će, građen desetljećima, postati spomenik mrtvima i živima za nadolazeća stoljeća. Postat će i ostati spomenik svom tvorcu, velikom i često osporavanom arhitektu, kao njegovo jedino nikad osporavano djelo.

Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima, s grobnom kapelom na centralnom ulazu. Ta prvotna zamisao nije provedena u potpunosti iz raznih razloga, ali ipak je glavni bio financijske prirode. Dodajmo da je ovaj projekt bio veliki teret za Grad Zagreb, koji je tada imao samo 30.000 stanovnika.

Gradnja arkada započela je samo tri godine nakon otvaranja Mirogoja

Gradnja glavnog zagrebačkog groblja Mirogoj započela je 1879. godine. Trajala je punih trideset i osam godina, sve do 1917. godine. Radovi su izvedeni samo na zapadnoj strani Mirogoja. Južno od glavnog ulaza sagrađeno je osam paviljona, a sjeverno od ulaza četiri. Nakon četvrtog paviljona izgrađen je prolaz, a zatim slijede male arkade koje lučno zavijaju prema istoku, a sastoje se od šest paviljona.

Arkade su građene po uzoru na talijanska renesansna groblja. Zajedno sa paviljonima orijentirane su i otvorene samo prema groblju, tj. “gradu mrtvih”. Arkade su prema “gradu živih” zatvorene. Na groblju Mirogoj nalaze se i vrijedni spomenici raznih umjetnika. Među njima su djela Antuna Augustinčića, Dušana Džamonje, Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, Ede Murtića

Groblje Mirogoj Zagreb – osnovne informacije

  • adresa: Aleja Hermanna Bollea 27, 10000 Zagreb
  • telefon: +385 1 4696 700
  • telefax: +385 1 4581 091
  • web: gradskagroblja.hr

Do Mirogoja je najjednostavnije doći autobusima ZET-a linijama 106 (Kaptol – Mirogoj – Krematorij) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice). Obje linije imaju početno stajalište na autobusnom terminalom Kaptol, pokraj zagrebačke Katedrale. Do Mirogoja je moguće doći i TAXI vozilima. Najbliže stajalište TAXI-ja je neposredno uz tramvajsko stajalište na Gupčevoj Zvijezdi.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged