glavni ulaz u groblje mirogoj / zagreb, listopad 2012.

Groblje Mirogoj – središnje zagrebačko groblje, smješteno na južnim obroncima Medvednice

Groblje Mirogoj, središnje zagrebačko groblje, smješteno je na južnim obroncima Medvednice i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba, Mirogoj naziva se hrvatskim Panteonom. Površina groblja Mirogoj je 72,4 ha, ima 60.000 grobova s 322.000 pokojnika. Službeno otvorenje groblja Mirogoj bilo je 6. studenog 1876. godine, no šezdesetih godina 19. stoljeća, zagrebačka gradska groblja bila prenapučena i postalo je neophodno pronaći i osmisliti prostor za novo gradsko groblje.

Gradska općina je 1872. godine dogovorila sa zagrebačkom Nadbiskupijom zatvaranje nekoliko manjih groblja koja su svoju imovinu predala za kupnju novoga zemljišta za novo skupno groblje. Tako je gradska općina stekla uvjete za kupnju zemljišta na dražbi imanja Ljudevita Gaja 1873. godine, a tada je zapravo osnovan zagrebački Mirogoj.

Groblje je prema vjeroispovijesti bilo podijeljeno na četiri dijela – za pokapanje sljedbenika katoličke, pravoslavne, protestantske i židovske vjeroispovijesti. Između pojedinih vjerskih groblja nije bilo dopušteno podizanje ograda.

Uređenje groblja Mirogoj povjereno je Hermanu Bolléu, koji je pruženu priliku iskoristio, zamislio i velikim dijelom realizirao vrhunski arhitektonsko – urbanističko – skulpturalni kompleks jasne kreativne koncepcije koji će, građen desetljećima, postati spomenik mrtvima i živima za nadolazeća stoljeća. Postat će i ostati spomenik svom tvorcu, velikom i često osporavanom arhitektu, kao njegovo jedino nikad osporavano djelo.

Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima, s grobnom kapelom na centralnom ulazu. Ta prvotna zamisao nije provedena u potpunosti iz raznih razloga, ali ipak je glavni bio financijske prirode (kada su se arkade gradile, Zagreb je imao 30.000 stanovnika).

Gradnja arkada započela je samo tri godine nakon otvaranja Mirogoja – 1879., a trajala je trideset i osam godina, do 1917. godine. Izvedene su samo na zapadnoj strani – južno od glavnog ulaza sagrađeno je osam paviljona, sjeverno od ulaza četiri. Nakon četvrtog paviljona izgrađen je prolaz, a zatim slijede male arkade koje lučno zavijaju prema istoku, a sastoje se od šest paviljona. Arkade su građene po uzoru na talijanska renesansna groblja. Zajedno sa paviljonima orijentirane su i otvorene samo prema gradu mrtvih, prema groblju, dok su prema gradu živih zatvorene.

Na groblju Mirogoj nalaze se i vrijedni spomenici umjetnika Antuna Augustinčića, Dušana Džamonje, Roberta Frangeša – Mihanovića, Ivana Meštrovića, Ede Murtića,…

Kontakt informacije

• adresa: Aleja Hermanna Bollea 27, 10000 Zagreb
• telefon: +385 1 4696 700
• telefax: +385 1 4581 091


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -