14. božićni koncert "želim život" | trg bana jelačića, zagreb | prosinac 2019.

Tijekom akcije “Želim život 2019” građani pokazali veliko srce i pozivima donirali gotovo 1.3 milijuna kuna!

Na 14. koncertu “Želim život”, održanom na glavnom zagrebačkom trgu – Trgu bana Jelačića – u organizaciji Zaklade Ane Rukavina i Nove TV, prikupljeno je 1.288.443,75 kuna za daljnji rad Zaklade. Tradicionalni božićni koncert okupio je veliki broj građana, glazbenih zvijezda te uglednika iz političkog i društvenog života. A svi oni su se tijekom cijele večeri u pozivnom centru javljali na humanitarni telefonski broj 060 9000. U samo nekoliko sati građani su čak 206.151 puta okrenuli taj broj. I tako ponovno pokazali veliko srce i solidarnost prema teško oboljelima u Hrvatskoj i svijetu.


“Koncertom koji se održao u utorak, 17. prosinca 2019. godine, prisjetili smo se preranog odlaska Ane Rukavine. Ali smo se i zahvalili svima koji su podržali rad i glavni cilj Zaklade. A to je osigurati sredstva za daljnje prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osigurati stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija”, rekla je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

“Nesebična podrška naših sugrađana kroz proteklih trinaest godina nedavno je omogućila 115. transplantaciju krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra. Hvala od srca svim darivateljima koji su odlučili pomoći i oboljelima dati najljepši mogući dar. A to je šansa za život. Također, želim se zahvaliti svima koji su svojim dolaskom na koncert i pozivima na humanitarni broj podržali i pomogli rad Zaklade. Ove zaista impresivne brojke Zakladu potiču na daljnji rad. No, one su i pravi dokaz da su raspjevani građani u centru Zagreba imali i više nego dobar razlog za slavlje”, dodala je Marija Rukavina.

Tijekom koncerta građani su uživali u popularnim hitovima brojnih zvijezda domaće estrade

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića nastupili su Maja Šuput, Željko Bebek, Sanja, Zec i Marinko, Psihomodo Pop, Opća opasnost, Indira Forza, Mejaši, Matija Cvek, Domenica, Vesna Pisarović i bend Pravila igre. A za sve građane koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati koncertu, Nova TV, partner Zaklade, osigurao je izravan prijenos događaja na malim ekranima.

“Partnerski odnos Nove TV i Zaklade Ana Rukavina dio je samog identiteta naše medijske kuće. To je projekt na kojem svako od nas s posebnim žarom daje svoj doprinos. Zaista veseli vidjeti sve dosadašnje uspjehe i postignuća Zaklade tijekom našeg višegodišnjeg partnerstva. A kruna svega je i ovaj tradicionalni koncert kojeg radimo zajedničkim snagama sada već devetu godinu zaredom. Napornim radom Zaklade kontinuirano se radi na unaprjeđenju hrvatske hematologije. I kada čujete te rastuće brojke oboljelih pacijenata koji su dobili nadu za spas života, to je veliki motiv za daljnju podršku rada Zaklade Ana Rukavina“, rekao je Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nova TV grupe.

Podsjetimo, zahvaljujući radu Zaklade Ana Rukavina i pomoći građana, Hrvatski registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji više od 63.000 potencijalnih darivatelja. A to je dovelo do toga da smo danas 11. država u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika. Također, Hrvatska je 8. zemlja u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika. I dodajmo, diljem Hrvatske Zaklada Ana Rukavina organizirala je više od 400 javnih akcija upisa u Hrvatski registar. A kao rezultat tih akcija izdano je 115 transplantata za oboljele diljem Hrvatske i svijeta.

Akcija “Želim život” omogućila je stručno usavršavanje za dva liječnika tijekom 2019. godine

Vrijednim donacijama građana prikupljenima na prošlogodišnjem koncertu Želim život, Zaklada Ana Rukavina omogućila je stručno usavršavanje još dvojici liječnika u 2019. godini te je dosad ukupno sedmero liječnika iz Republike Hrvatske dobilo priliku usavršavati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije. A sve u cilju kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini.

Donacije prikupljene na prošlogodišnjem koncertu Želim život pomogle su i da se tijekom 2019. godine održe 24 akcije upisa u Hrvatski registar diljem Republike Hrvatske. A na tim akcijama upisalo se 1.000 novih potencijalnih darivatelja. Zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim donacijama, Zaklada Ana Rukavina donirala je KBC-u Zagreb 1.500 testova za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Uzorke potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica potrebno je tipizirati na tzv. antigene tkivne snošljivosti. Pomoću njih se utvrđuje podudarnost darivatelja s oboljelim osobama. Ove brojke za oboljele znače novu šansu za život, a Zakladu potiču na daljnji rad. Sve dodatne informacije o Zakladi Ana Rukavina možete pronaći na mrežnim stranicama na adresi zaklada-ana-rukavina.hr.

VIDEO: Dokumentarni film o Zakladi Ana Rukavina

Tagged