nacionalna kampanja osnaživanja žena sofija 2020

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama 2020. obilježava udruga Sofija

Udruga Sofija ove godine će, uz tvoju pomoć, obilježiti Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Želimo dati doprinos međunarodnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja” koja svake godine želi osvijestiti i potaknuti na prevenciju i eliminaciju nasilja prema ženama.

Prikupit ćemo i objaviti poruke žena i muškaraca svih dobi koji će odgovoriti na jedno važno i ne tako jednostavno pitanje: “Što ženama treba kako bi se osjećale osnaženo, sretno i sigurno?”

U situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, konstantno bombardirani negativnim vijestima i nesigurnošću, želimo osnažiti, podržati i učiniti nešto pozitivno i poticajno za nas kao društvo u cjelini. Želimo da nam kažete što možemo učiniti i time vam pomoći da se osjećate snažno, sretno i sigurno. Za ovaj projekt ne želimo javne osobe, želimo žene i muškarce poput tebe.

Svaka od nas se u nekom trenutku osjetila nesigurno i svaka od nas zna kako taj osjećaj djeluje na samopouzdanje i sliku o sebi. Zato želimo da nam kažeš i pokažeš što ženama treba kako bi se osjećale osnaženo, sretno i sigurno u društvu koje ih okružuje?

Pošalji odgovor na pitanje Što ženama treba kako bi se osjećale osnaženo, sretno i sigurno? (fotografija, video, natpis ili ilustracija) do 23. studenoga 2020. godine u Facebook inbox uz hashtag #jacanegostomislis, a mi ćemo izabrane materijale objaviti kako bismo se podsjetili na čemu kao društvo moramo raditi kako bi se svaka od nas osjećala sigurno, snažno i sretno!

O Nacionalnoj kampanji osnaživanja žena “Sofija”

Nacionalna kampanja osnaživanja žena Sofija radi na aktivnom osnaživanju i osposobljavanju žena za nošenje s izazovima u društvu u kojem živimo te njihovom osposobljavanju za aktivnije sudjelovanje na tržištu rada. Stavljamo naglasak na važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja.

Aktivnosti nacionalne kampanje Sofija pokrivaju cijelu Hrvatsku i održat će se u svim županijama na 21 lokaciji.

Aktivnosti se provode kroz 3 glavne komponente:

  • radionice unaprjeđenja socijalnih vještina
  • radionice samoobrane
  • edukacija stručnjaka

Cjelokupan program doprinijet će osobnom razvoju, podršci i osnaživanju nezaposlenih i zlostavljanih žena. Svi elementi projekta svojevrstan su alat komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike te će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.

Ti podati su djelomično točni i zapravo su umanjeni ,jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -