looking for jesus - katarzyna kozyra

Projekcija filma Katarzyne Kozyre “Looking for Jesus” i razgovor s umjetnicom

“Looking for Jesus” dokumentarni je film Katarzyne Kozyre, jedne od najradikalnijih suvremenih poljskih umjetnica. Riječ je o novom filmu koji prikazuje Kozyrino putovanje Jeruzalemom kako bi istražila takozvani “Jeruzalemski sindrom” – privremeno psihijatrijsko stanje u kojem hodočasnici vjeruju da su proroci ili neke druge biblijske figure. Kroz format dokumentarca s elementima putopisa i umjetničkog filma, osim Jeruzalemskog sindroma film istražuje i psihološke mehanizme vjere te načine izgradnje vlastite percepcije stvarnosti. Film je dio dugogodišnjeg Kozyrinog umjetničkog istraživačkog projekta koji se odvija u Jeruzalemu i kroz koji umjetnica beskompromisno i otvoreno progovara o vjerskim i religijskim pitanjima.

Film Looking for Jesus prvi je put prikazan na festivalu Millennium Docs Against Gravity u Varšavi sredinom 2018., a u Hrvatskoj će premijerno biti prikazan u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine u 18 sati.

Nakon projekcije filma održat će se i prigodan razgovor s umjetnicom.

O poljskoj umjetnici Katarzyni Kozyri

Katarzyna Kozyra jedno je od najinteresantnijih imena novije poljske umjetnosti. Njezini radovi i fotografije uz brojne kulturološke i povijesno – umjetničke reference kombiniraju elemente slikarstva, kazališta i performansa. Rođena je 1963. u Varšavi gdje je i diplomirala na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti.

Već je njezin diplomski rad iz 1993., instalacija Piramida životinja zapanjio tadašnju poljsku medijsku javnost. Njezini rani projekti doveli su do opće rasprave o ulozi umjetnosti u društvenom dijalogu te su postali presudni za razvoj novog umjetničkog pokreta poznatog kao poljska kritička umjetnost. Kozyra kroz svoj rad istražuje područje kulturnih tabua povezanih s čovjekovom tjelesnošću, kao i stereotipe i oblike ponašanja koji su ugrađeni u naš društveni život. U svakom od svojih djela Kozyra krši te tabue, riskirajući negodovanje javnosti.

Njezin široki i raznovrstan opus uključuje djela poput Piramida životinja, video instalacije Ritual proljeća, koja se smatra jednim od najvažnijih umjetničkih djela 20. stoljeća te projekt In Art Dreams Come True (2003. – 2008.). Od 2012. radi na projektu Looking for Jesus.

Kozyra je izlagala na brojnim međunarodnim izložbama kao što je prestižni Venecijanski bijenale, a imala je i brojne samostalne izložbe diljem svijeta.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged