Spomen - obilježje za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća / 2020 - Nikola Bašić

Izložba radova natječaja za spomen – obilježja za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća

Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika provelo je Natječaj za likovno rješenje spomen – obilježja za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koji je trajao do 22. studenog 2019. godine. Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja 2020. godine. Natječajne radove 11 pozvanih autora (Petar Barišić, akademski kipar; akademik Nikola Bašić, arhitekt; Peruško Bogdanić, akademski kipar; Petar Dolić, akademski kipar; Ljubo De Karina, akademski kipar; Nikola Džaja, akademski kipar; Kažimir Hraste, akademski kipar; Kuzma Kovačić, akademski kipar; Božica Dea Matasić, akademska kiparica; Dalibor Stošić, akademski kipar; Tomislav Ostoja, akademski kipar) predstavljaju se na izložbi koja će 16. siječnja u 18 sati biti otvorena u Galeriji Bačva.

Nagrađeni radovi

Odlukom Ocjenjivačkog suda, koji je djelovao u sastavu Ivan Fijolić, akademik Branko Kincl, akademik Tonko Maroević, Alen Novoselec, Ivona Paltrinieri, Stjepan Sučić i Željko Tomić dodijeljene su nagrade kako slijedi:

  • I. NAGRADA (izvedbena) – Nikola Bašić (suradnici: Krešimir Damjanović, grafičko oblikovanje i 3D modeliranje, Stjepan Štruman, model)
  • II. NAGRADA – Kuzma Kovačić
  • III. NAGRADA – Nikola Džaja

O spomen – obilježju

Jedinstvenim spomen – obilježjem kao trajnim i vidljivim znakom, Ministarstvo hrvatskih branitelja, obilježava mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje je, sukladno Zakonu, istražilo na način da je provelo probna iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka i pri tome utvrdilo broj posmrtnih ostataka koje se nalaze na toj lokaciji.

Spomen – obilježje podiže se na mjestu istražene masovne i pojedinačne grobnice, dok se ekshumirani posmrtni ostaci dostojno i trajno zbrinjavaju u grobnicu na mjesnom groblju što je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave na čijem području su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom radu i postupanju vodi se načelima da sve smrtno stradale osobe u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju imaju pravo na dostojno vječno počivalište te da je očuvanje spomena na žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao i dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obveza države i njenog cijelog društva (Rezolucija 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. te Rezolucija Europskog parlamenta, od 2. travnja 2009., o europskoj savjesti i totalitarizmu).

Svrha provedenog natječaja jest podizanje spomen – obilježja koje bi svojom pojavnošću kao svojevrsni podsjetnik omogućilo očuvanje sjećanja na stradale žrtve i otelo ih vremenu zaborava. Predviđa se brža godišnja dinamika provedbe podizanja spomen – obilježja na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj postoji veliki broj lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

1 thought on “Izložba radova natječaja za spomen – obilježja za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća

Comments are closed.