cibonin toranj, kranjčevićeva ulica, zagreb / srpanj 2016.

Tržište najma stanova, kako mjesečnog tako i dnevnog, trpi posljedice novonastale situacije

Neizvjesnost u nastavak odvijanja situacije uzrokovane korona virusom ostavila je trag na zagrebačkom tržištu nekretnina već i prije razornog potresa koji je dodatno uzdrmao ionako tešku situaciju. Tržište najma stanova, kako mjesečnog tako i dnevnog, već sada trpi posljedice novonastale situacije. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su cijene najma zagrebačkih stanova i netom prije samog potresa bile nešto niže no u veljači. Stanovima s površinom između 20 i 100 kvadratnih metara prosječne su oglašavane cijene bile oko 1 posto niže nego prošli mjesec, no unatoč kretanju silaznom putanjom, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su njihove vrijednosti i dalje više no u ožujku 2018. i 2019. godine.


Najveća promjena visine traženih najamnina vidljiva je na stanovima manjih površina kakvima je cijena do sada najviše rasla. Najmanja odstupanja od cijena zabilježena su na stanovima većih površina, 80-100 kvadrata.

Osim nešto nižih cijena, zbog cjelokupne situacije s korona virusom na zagrebačkom se tržištu osjeti i pad potražnje

Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola za Crozilla.com kaže kako je korona virus paralizirao i tržište nekretnina te trenutno zaustavio i stavio na poček i sve aktivnosti vezane uz potražnju za najmom.

“Mnoga strana veleposlanstva otkazuju već gotovo dogovorene razglede, neki klijenti i nakon obavljenih razgleda pa čak i nakon donesene odluke o najmu određene nekretnine, zbog novonastalih mjera i okolnosti odustaju od najma ili preseljenja, a velik problem predstavlja i karantena za sve strane državljane koji imaju sklopljene ugovore o radu sa stranim kompanijama i ovih dana su trebali početi raditi u Zagrebu”, rekla je Andrea Bilić te dodala kako unatoč situaciji realizacija svakako ima, ali se one više odnose na već ranije dogovorene poslove.

Najveća promjena na oglasniku Crozilla.com osjeti se na stanovima manjih površina, što i nije neobično s obzirom da je posljednjih godina njihova cijena zbog velike potražnje konstantno rasla. Najveći pad cijena na oglasniku za nekretnine Crozilla.com zabilježen je na najamninama stanova do 40 kvadrata površine kojima su prosječne cijene 2,1 posto niže no u veljači. Nešto manji pad zabilježen je na cijenama najma stanova površine između 40 i 60 kvadrata kakvi su 1,3 posto jeftiniji no mjesec ranije, dok se 0,7 posto manji iznosi traže za stanove veličine 60-80 kvadrata.

“Ukoliko se završi kroz mjesec dana, što prema prognozama stručnjaka ipak nije izvjesno da bi se moglo dogoditi, dogodit će se tek manji i ne bitno značajan pad cijena. No, ukoliko se kriza protegne na veći broj mjeseci, uz donošenje još veće neizvjesnosti, generirat će recesiju globalnih razmjera, te su tada mogući i katastrofični scenariji iz još uvijek dobro pamtljive krize iz 2008. godine”, dodaje Andrea Bilić te smatra kako će nastavak kretanja cijena najma stanova ovisiti o tome koliko će ova kriza trajati.

Osim promjena na tržištu mjesečnog najma, promjene su vidljive i na dnevnom najmu, no u ovom slučaju niti snižavanje cijena ne može popraviti situaciju

“Cijene ne padaju jer se ovdje ne radi o utrci za gosta. Možete staviti da je besplatno, ali i dalje gost dolazi prvo u izolaciju 14 dana pa mu odmah taj godišnji ispada preskup koliko god mu smještaj bio jeftin”, rekao je za Bruno Babić, voditelj umreženja Apartmani u centru Zagreba koje broji 15 apartmana smještenih u najužem središtu Zagreba.

Dodao je im je trenutna popunjenost 0 posto. Razlog tome je što se njihovo poslovanje temelji isključivo na turistima, a novih rezervacija nema dok se situacija ne smiri.

“Mi trenutno nemamo upita za ovo sad razdoblje, no i da imamo, pitanje je bismo li ih primili. Država nam je u karanteni i svi mi navijamo da ljudi čim prije shvate situaciju, pridržavaju se pravila te da čim prije prođe. I da se ne ponovi!”, dodaje Bruno Babić.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged