jesen u zagrebu / travno, ulica božidara magovca / zet bus linija 221 / listopad 2016.

Oglas za posao – objavljeno ih je 26% manje u odnosu na 2019. godinu!

Oglas za posao u 2020. godini nije bio posebno popularan, sudeći prema analizi platforme MojPosao (web stranica MojPosao i mobilna aplikacija PosLovac). Prošle godine ih je objavljeno više od 53 tisuće, no to je čak 26% manje u odnosu na 2019. godinu.

Međutim, pad potražnje za radnom snagom nije svugdje jednako izražen. Do najvećeg pada u broju oglasa je došlo u priobalnim županijama te u Zagrebu i okolici.


S druge strane, na istoku Hrvatske je usprkos pandemiji koronavirusa i gospodarskoj krizi ostvaren rast ukupnog broja natječaja za slobodna radna mjesta. Preciznije, u Požeško – slavonskoj županiji se nudilo 11% više radnih mjesta nego godinu prije, u Virovitičko – podravskoj je potražnja za radnicima porasla za 3%, a u Vukovarsko – srijemskoj 2%. Zabilježen je i rast broja oglasa za poslove u inozemstvu, i to za 10%.

No, dolaskom proljeća i ljepšeg vremena, popuštanjem mjera i procjepljivanjem većeg dijela stanovništva, vjeruje se da će se oporavak tržišta rada nastaviti u cijeloj Hrvatskoj.

Oglas za posao – najtraženija zanimanja

Najtraženija zanimanja u 2020. bila su redom: konobar (barmen), prodavač (trgovac), skladištar, programer, kuhar, osnovnoškolski učitelj te radnik u proizvodnji.

U tri županije u kojima nije došlo do pada broja oglasa u odnosu na prethodnu godinu, najtraženija zanimanja bila su prodajni predstavnik, djelatnik u korisničkoj podršci, doktor, programer te komercijalist – mahom zanimanja koja nisu u tolikoj mjeri pogođena epidemijom i epidemiološkim mjerama.

Kako je počela 2021. godina?

Silazni trend u potražnji za radnom snagom iz 2020. nastavljen je i na početku nove godine pa je tako u siječnju zabilježen pad od 30% u broju objavljenih natječaja za posao. Međutim, u veljači se tržište rada počinje buditi, a potražnja za radnicima rasti te u ovom trenutku pad u broju oglasa iznosi svega 8% u odnosu na isto razdoblje lani.

Kopnena Hrvatska se počela oporavljati znatno brže nego priobalne županije koje i dalje imaju izražen pad broja oglasa u odnosu na razdoblje prije epidemije. Najveći pad u prvih mjesec i pol dana 2021. i dalje bilježe Dubrovačko – neretvanska županija (-54%), Zadarska (-37%), Splitsko – dalmatinska (-36%), Šibensko – kninska (-28%) te Istarska županija (-27%).

S druge strane imamo Međimursku, Sisačko – moslavačku, Bjelovarsko – bilogorsku te Koprivničko – križevačku županiju koje rastu stopom većom od 20%. Više o oglasniku MojPosao potražite na mrežnim stranicama na adresi moj-posao.net.

Tagged