apple iphone 12

iPhone 12 bi se u Francuskoj mogao povući sa tržišta zbog prevelikog elektromagnetnog zračenja

Appleov pametni telefon iPhone 12 se vrlo vjerojatno više neće smjeti prodavati u Francuskoj i to zato što, navodno, emitira previše elektromagnetskog zračenja. Naime, ANFR, francusko nadzorno tijelo koje upravlja radijskim frekvencijama, naredio je Appleu da popravi svoje postojeće pametne telefone. Tvrtci je tako poručeno da ukoliko neće moći riješiti problem softverskom nadogradnjom da će morati opozvati svaki iPhone 12 prodan u Francuskoj.


No, ova zabrana neće proći tako jednostavno kako je ANFR zamislio. Naime, Apple je potvrdio da osporava reviziju ANFR-a te da je regulatoru dostavio laboratorijske rezultate koje je tvrtka prikupila sama te od trećih strana, a oni, kako je bili i za pretpostaviti, pokazuju da je smartfon iPhone 12 u skladu sa svim relevantnim pravilima. Podsjetimo, Apple je predstavio iPhone 12 u rujnu 2020. godine, a tvrtka ga još uvijek prodaje širom svijeta. I dodajmo, tvrtka je istaknula da je taj model usklađen s propisima o nivoima radijacije u cijelom svijetu.

Što se tiče štetnog elektromagnetskog zračenja koje emitiraju pametni telefoni, Svjetska zdravstvena organizacija je već više puta nastojala ublažiti strahove korisnika. Tako na njihovoj službenoj mrežnoj stranici se može naći da nema dokaza da je izloženost niskom nivou elektromagnetnog polja štetna po ljude. S druge strane, Jean-Noël Barrot, francuski ministar za digitalnu tranziciju i telekomunikacije, je rekao da je ova odluka donesena zbog nivoa radijacije koji je iznad prihvatljivog praga. Ukratko, on je rekao da je ANFR utvrdio da SAR, specifična stopa apsorpcije, kod iPhonea 12 prelazi zakonski dopuštenu granicu. “Očekujemo da Apple reagira u roku od dva tjedna. Ako to ne učini, spreman sam narediti opoziv svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući digitalne divove”, rekao je Barrot.

Francuska će podijeliti svoje nalaze s drugim regulatorima diljem trgovinskog bloka

A kako se navodi, to bi moglo rezultirati “efektom snježne grude”. Naime, ANFR zahtijeva da se SAR uređaja provjeri na dva različita načina korištenja. Prvi se odnosi na situaciju kada je mobitel u bliskom kontaktu s tijelom, npr. kada se drži u ruci ili džepu hlača. Tada bi ograničenje trebalo iznositi 4W po kilogramu. No, u slučaju iPhonea 12 ta brojka, prema francuskom ministarstvu, iznosi 5,74W po kilogramu. A to je nešto više od dozvoljene granice. Dodajmo i da se izvršila provjera kada je ovaj pametni telefon bio malo dalje od tijela, odnosno u torbi ili u džepu jakne. Tada je mjerenje SAR-a za iPhone 12 bilo je ispod praga.

Ova vijest se u Francuskoj pojavile u Francuskoj u utorak, 12. rujna 2023. godine. Točnije, na dan kada je Apple predstavio novi iPhone 15. Što se tiče ovog novog modela, spomenimo da je to prvi Appleov pametni telefon od 2012. godine koji ima alternativni port, tj. USB-C ulaz koji mu služi za punjenje i prijenos podataka. No, Apple će prodavati i adapter kako bi korisnici mogli i dalje koristiti postojeće kablove. Ovo je druga loša vijest za Apple tijekom rujna 2023. godine. Podsjetimo, prva je ta da je kineska vlada zabranila zaposlenicima državnih agencija da koriste iPhone. No, ovakve zabrane prodaje Appleovih uređaja kao u Francuskoj (još) nema.

VIDEO: Meet Apple iPhone 12

Tagged