byd tang ev 2023

BYD Tang Electric 2023 – ogromni kineski SUV sa sedam sjedala i vrlo zanimljivom cijenom od samo 31.700 eura

Ako pratite električne aute, sigurno ste čuli za kinesku tvrtku BYD, a ona sada predstavlja model Tang. A to je poprilično veliki SUV sa sedam sjedala i vrlo zanimljivom cijenom od samo 31.700 eura. A nije samo cijena prihvatljiva kod električnog automobila BYD Tang. Naime, on je opremljen velikom baterijom koja vozaču daje domet od čak 600 kilometara. I prema najavama, ovaj će se model uskoro prodavati i u Europi!


Model BYD Tang 2023 dolazi u tri inačice. Prva ima pogom na jednoj osovini i domet od 600 kilometara, a košta 32.000 eura. Drugi ima također pogon na jednoj osovini, ali i domet od 730 kilometara te košta 35.100 eura. I najskuplji model ima pogon na svim kotačima (AWD), domet baterije 635 kilometara i cijenu od 38.300 eura. Dodajmo da je novi model Tang 2023 malo jeftiniji od prethodnika, a dobio je i nove, veće, 20-inčne kotače. Uz to, auto podržava 5G povezivost za OTA nadogradnju (Over-The Air), a kako i pretpostavljate, prepun je tehnoloških novotarija.

BYD Tang 2023 ima brojne sustave za sigurnost i pomoć pri vožnji te kako tvrde iz BYD-a, jako dobar audio sustav. Dimenzije su mu 4900x1950x1725 milimetara, samo je 15 milimetara kraći od velikog SUV-a Audi Q8 e-tron. Dodajmo i da osnovni modeli imaju elektromotore snage od 225 KS, a AWD model ima motor snage od čak 510 KS. Što reći na podatak da Tang 2023 ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,4 sekunde. Isto tako, baterija će se na brzom punjaču od 30 do 80 posto napuniti za samo 30 minuta.

Tvrtka BYD ili Build Your Dreams danas je najveći kineski proizvođač električnih automobila

No, zanimljivo je spomenuti da zapravo pravih kineskih električnih automobila i nema previše u Europi. Tj. nema onih modela koji se mogu naći u Aziji, no oni su ipak tu preko poznatih i domaćih, no sada kineskih marki poput Volva, MG-a i sličnih. A sam BYD se u Europi ne prodaje iz dva razloga. Prvi je taj da za sada izvorni kineski auti baš i nisu nešto popularni u Europi. No, ono što je sigurno važnije, to je cijena.

BYD modeli su u Europi puno skuplji nego u Kini. A toj velikoj cijeni su krivci i distributeri zbog visokih provizija. Dodajmo da se Tesla odlično prodaje u Europi jer nema posrednika i cijene tim električnim autima su tek nešto više nego u Americi. A kako će se stvari razvijati na europskom tržištu električnih vozila i da li će nas preplaviti kinezi, vidjet ćemo… Više o kineskoj automobilskoj tvrtci BYD doznajte na Wikipediji, a koji su još modeli u ponudi doznajte na mrežnim stranicama tvrtke na adresi byd.com/eu.

VIDEO: New BYD Tang Electric 2023

Tagged