crta - fsb zagreb / potpisivanje ugovora / 2019.

Fakultet strojarstva i brodogradnje postaje centar robotike i umjetne inteligencije

Fakultet strojarstva i brodogradnje započelo je novo razdoblje razvoja robotike na Zagrebačkom sveučilištu. Potpisom Ugovora između dekana FSB-a Dubravka Majetića i direktora tvrtke Gepot d.o.o. Nikole Kostelca formalizirani su uvjeti za izgradnju Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Projekt CRTA financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 37.954.365 kuna. Ovaj suvremeno opremljeni laboratorij koji će se prostirati na 740m2 bit će referentni centar izvrsnosti za istraživanja, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Provođenje građevinskih radova omogućit će rekonstrukciju i uređenje prostora u istočnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

“Velika je stvar uspostaviti Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije upravo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Jer bez novih istraživanja i ovakvih centara izvrsnosti koji su generator inovacija, suradnja s gospodarstvom ne može biti uspješna”, rekao je dekan FSB-a prof.dr.sc. Dubravko Majetić. S njim se složio i rektor zagrebačkog sveučilišta prof.dr.sc. Damir Boras. On je istaknuo važnost ovog projekta za razvoj na području robotike i umjetne inteligencije.

Pokretanje projekta idealno se uklopilo u proslavu 100-te obljetnice FSB-a

Posebno zadovoljan ovim potpisivanjem je bio voditelj projekta prof.dr.sc. Bojan Jerbić. On je u predstavljanju projekta istaknuo da je ovo kruna rada zadnjih 15 godina. A sve je krenulo kada je na komadu papira nastao prvi nacrt za laboratorij robotike.

“Bila nam je velika želja da izgradimo referentni centar s vrhunskim uvjetima za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Ovaj potpis i početak građevinskih radova je nagrada za godine rada mojega tima da osiguramo mjesto dostojno novih istraživačkih i razvojnih projekata. Siguran sam da će ovaj laboratorij promovirati i unaprijediti tehnološki i obrazovni proces studenata. Ali i da će postati mjesto na kojem će gospodarstvo imati priliku upoznati i primijeniti nove tehnologije. Ideja CRTE je promocija robotike. Ne samo kao istraživačkoga rada, nego i kao općeprihvaćene kulture i svakodnevnom životu”, zaključio je prof. Bojan Jerbić.

Fakultet strojarstva i brodogradnje će u CRTA-i pružati i najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad studentima

Ujedno je namjera Centra privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe. Tako se namjeravaju povećati znanstveni potencijali zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u ovom području. Tome će pomoći i činjenica da će za potrebe razvoja medicinske robotike biti izgrađena prava operacijska dvorana koja će omogućavati provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

Za vizualni identitet CRTE pobrinula se hrvatska dizajnerska agencija Bruketa & Žinić & Grey. Prilikom prezentacije vizualnog identiteta spomenuli su da su u razradi koncepata koristili i umjetnu inteligenciju. Više o FSB-u Zagreb doznajte na mrežnim stranicama na adresi fsb.unizg.hr.

Tagged