vinarija franc arman - vino teran barrique - 2022.

Vinarija Franc Arman predstavila inovativnu liniju vina Teran Barrique

Crveni tonovi zalaska sunca, pogled na centar Zagreba te bezvremenski okusi crnoga vina, asocijacije su na predstavljanje istarske vinarije Franc Arman. A ona je svoj novi projekt “Vrijeme je za tvoje vrijeme” predstavila na samome vrhu centra grada Zagreba – u Rooftop Lateral baru. Projekt spaja svijet tehnologije i aspekte vinarstva, a rezultat je aplikacija koja vas uvodi u svijet enologije, povijesti vina i tradicije vinarije Franc Arman koja postoji više od 170 godina, kao i vrhunskog vina sorte Teran.


Novi proizvod vinarije je Teran Barrique. To je crno vino kojem je potrebno tri mjeseca da u potpunosti sazre te tako prožme sve svoje komponente, kako bi svi koji uživaju u vinu “mogli doživjeti njegove bezvremenske okuse”. Upravo zato, vinarija je osmislila jedinstveni koncept te je bocu ovog istarskog vina nastalog od ručno branih grozdova i najnaprednije enološke tehnologije stavila u posebno dizajniranu premium kutiju koja naglašava važnost vremena. A ona od vinoljubaca zahtijeva posebno strpljenje. Jer, kutija se otvara tek nakon tri mjeseca – i to ne bilo kako.

Za otvaranje kutije potrebna je šifra koja se dobije na aplikaciji Teran Barrique

A ona otkriva kada je pravo vrijeme za degustaciju. Aplikacija je besplatna i dostupna preko QR koda na kutiji. Kroz 28 poruka i 7 poglavlja moći ćete saznati zanimljivosti iz enologije, povijesti obitelji Arman, najstarijoj vinskoj boci, proizvodnji vina te samim karakteristikama Teran Barriquea.

“Svako naše vino priča jedinstvenu priču i vodi vas na nezaboravno putovanje. Specifičnost ovog vina leži u tradicionalnoj metodi sazrijevanja, gdje njegova kvaliteta s vremenom postaje sve bolja. Mnogi naši kupci u neznanju prerano otvaraju crna vina. Stoga smo odlučili dizajnirati premium kutiju koja naglašava važnost vremena, zahtijevajući strpljenje”, rekao je Oliver Arman, vlasnik vinarije Franc Arman.

Povijest vinarije Franc Arman seže u 1850. godinu

Tada je djed obitelji Edoardo Arman u vinograde sadio sorte Malvazije i Terana. A kao takav, Teran je glavna sorta grožđa više od 100 godina na istarskom podneblju. Povijesna tradicija nastavlja se i danas, a čine ju brojne ruke vrijednih vinara na području sela Narduči, u blizini Vižinade.

Na pet metara ispod zemlje, zrelija te karakterom kompleksnija vina nastaju u drvenim vinskim i barrique bačvicama. A tako je nastalo i ovo vino. Njegov terroir – okuse i mirise tla i opipljivu srž života vinove loze možete doživjeti u čaši vrhunskog vina Franc Arman vinarije. Sve o vinima ove vinarije saznajte na mrežnoj stranici na adresi francarman.hr.

Tagged