prednosti zdravih prehrambenih navika - 2022. - zdrava hrana

Ovo su prednosti svakodnevnih zdravih prehrambenih navika

Naše tijelo je naš hram i upravo zato moramo biti jako oprezni kako vodimo brigu o tom hramu, a jedan od najosnovnijih načina kako to učiniti je paziti što jedemo – doznajmo koje su prednosti zdravih prehrambenih navika. Naše tijelo od nas traži unos mnogo različitih korisnih tvari, a na nama je da ga poslušamo i potrudimo se zadovoljiti sve njegove potrebe.

Neke od tih tvari korisne su za podizanje imuniteta, rad srca i mozga, jačanje kostiju, smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti i tako u nedogled. Reći ćemo stoga i nešto općenito o važnosti zdrave prehrane i ranije spomenutim prednostima koje ona sa sobom nosi.

Kontrola težine

Osim kvalitete hrane koju konzumirate, količina je važna kada u obzir uzimamo dobre prehrambene navike. Konzumiranje približno jednakog broja kalorija koje sagorijevate osigurava da vaša težina ostaje stabilna tijekom dužeg vremena. S druge strane, konzumiranje više kalorija nego što ćete sagorijevati rezultira debljanjem. Naime, vaše tijelo pretvara dodatne kalorije u masno tkivo.

Kada nakupite masno tkivo, povećavate rizik od razvoja jednog ili više zdravstvenih problema. Tu se uključuju bolesti srca, hipertenzija, respiratorni problemi, dijabetes i rak. Plan zdravog obroka bez suvišnih kalorija pomaže vam ne samo da se osjećate bolje nego vam može produžiti život.

Prednosti zdravih prehrambenih navika su smanjenje rizika od oboljenja

Debljina nije jedini uzrok nastanka i napredovanja raznih bolesti koje su povezane s prehranom. Previše ili premalo određenih hranjivih tvari također može doprinijeti zdravstvenim problemima. Na primjer, nedostatak kalcija u vašoj prehrani može biti poticaj za razvoj osteoporoze ili slabljenja kostiju. Isto tako, previše zasićenih masnoća može biti uzrok neke kardiovaskularne bolesti. A premalo voća i povrća u vašem planu prehrane povezano je s povećanim pojavljivanjem raznih oblika rakova.

Konzumiranje hrane iz raznih izvora pomaže osigurati da vaše tijelo ima hranjive tvari koje su mu potrebne da izbjegne ove zdravstvene probleme. Dodatno, u trgovinama poput one na https://www.malinca.hr/probiotici.html, mogu se naručiti i različiti dodaci prehrani i probiotici koji su korisni ako određene tvari ne unosite u dovoljnim količinama kroz hranu.

Općenito bolja situacija sa zdravljem

Gotovo u svakoj se namirnici može pronaći nešto hranjivih tvari. No, ovisno o tome o kojoj je namirnici riječ, njih će biti više ili manje. Protein obnavlja ozlijeđeno tkivo i potiče zdrav imunološki sustav, ugljikohidrati i masti pokreću vaše tijelo, dok vitamini i minerali djeluju u cijelom tijelu kao podrška procesima vašeg tijela.

Vitamini A, C i E, primjerice, djeluju kao antioksidansi kako bi zaštitili vaše stanice od toksina, a vitamini B pomažu vam izvući energiju iz hrane koju jedete. Kalcij i fosfor održavaju vaše kosti jakima, dok natrij i kalij pomažu u prijenosu živčanih signala. Bez zdrave prehrane možete ugroziti bilo koju od ovih bitnih funkcija.

Ranije smo spomenuli da svi kojima nedostaju neke od korisnih tvari koje jednostavno ne unose dovoljno kroz hranu, mogu naručiti i kupiti različite oblike dodataka prehrani. To mogu biti različite vitaminske, magnezijske ili omega 3 kapsule koje se mogu konzumirati po potrebi. Naravno, uvijek bi bilo pametno i konzultirati se s nekom stručnijom osobom prije tog čina čisto kako bi bili sigurni da će vam ti dodaci koristiti na najbolji mogući način zbog kojeg su i osmišljeni.

Tagged