mastercard istraživanje - kulinarstvo u doba pandemije - 2021.

Kulinarstvo u doba pandemije – 60% Europljana poboljšalo svoje vještine

U posljednjih godinu, prema rezultatima Mastercardova istraživanja, Europljanima je kulinarstvo postalo vrlo zanimljivo. Postali su skloniji eksperimentiranju s pripremom hrane, a da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na oživljavanje zaboravljenih vještina, potvrđuju i sljedeći podaci.

Čak 58% Europljana je poboljšalo svoje kulinarske vještine. Za čak dvije trećine ispitanika druženje s prijateljima i obitelji oko stola postalo je novi najomiljeniji način provođenja slobodnog vremena. Kuhinja i priprema hrane su način na koji se osobe koje su prije živjele užurbanim tempom ponovno povezuju s ukućanima. I prosječna europska obitelj je provodila lani gotovo 20 sati tjedno u pripremi omiljenih jela, što je rast od nevjerojatnih 38% u odnosu na godinu prije.

Novo Mastercardovo istraživanje pokazuje da je pandemija koronavirusa ostavila značajan trag na kulinarske vještine Europljana. Sve više vremena stanovnici “Starog kontinenta” provode eksperimentirajući s receptima, a 65% ispitanika izjavljuju da se u kuhinji osjećaju samouvjereno. Pečenka, špageti carbonara i palačinke omiljena su jela koja ispitanicima i njihovim obiteljima pomažu da lakše prebrode teško životno razdoblje. Utjecaj društvenih medija, streaming kanala i kulinarskih emisija vidljiv je u brojci od 47% onih koji kažu da ih je takav sadržaj nadahnuo da svojim ukućanima pripreme upravo ta jela.

Osim praktičnosti, priprema jela kod kuće potaknula je Europljane i na:

  • vođenje zdravijeg načina života – 53%
  • učenje novih vještina – 49%
  • provođenje kvalitetnijeg vremena s voljenima – 55% ispitanih ističe da priprema i degustacija jela utječu na veću povezanost među članovima obitelji
  • održavanje pozitivne navike okupljanja bližnjih oko stola i u budućnosti – 71%

Kulinarstvo uz praktičnost i učenje novih vještina postaje najugodniji način provođenja slobodnog vremena

51% ispitanih navodi da su prošle godine, u svom domu, ugostili prijatelje, obitelj ili bližnje kada je to bilo sigurno. 22% odlučilo se za virtualno druženje za stolom, a 63% izjavljuje da će večere biti redoviti događaj u njihovim društvenim kalendarima jednom kada to bude dopušteno.

Ograničenja tijekom pandemije utjecala su i na način kupnje namirnica, a svaki treći ispitani je tijekom 2020. po prvi je put namirnice kupio online. Njih 29% izjavilo je da su više potrošili na namirnice prilikom
online kupnje zbog impulzivnosti, tj. ponude različite vrste hrane i sastojaka. Više od trećine (34%) navodi da će nastaviti kupovati namirnice putem interneta, čak i nakon ukidanja postojećih ograničenja. Više o istraživanju doznajte na Mastercardovim mrežnim stranicama na adresi mastercard.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -