carnilo | 2024.

Carnilo, one man band s otoka Brača, predstavlja svoj treći album “Ošervat i agvantat”

Carnilo je one man band s otoka Brača, a iza tog imena se krije čovjek koji je prvo poljoprivrednik pa tek onda glazbenik. No, on želi ostati anoniman do neke bolje prilike. I dodajmo, žanr Carnilove glazbe je “brački agro metal”, a to je žanr osmišljen upravo od strane Carnila. Kakva je to glazba mislimo da već iz imena to možete zaključiti. Ukratko, ovo je hladan tuš za sve uši, ali i za cijelu Hrvatsku scenu. Ovo je toliko svježe da ne može biti svježije, kao tek ulovljena riba iz mora.

A sada je objavljen i treći album ovog glazbenika, a on ima vrlo zanimljivo ime – Oservat i Agvantat. To bi u prijevodu na hrvatski značilo Uvidjet i Nadoknadit, a donosi nam čak 19 pjesama. Jednostavno, može se reći da je Carnilo uvidjelo, ali i nadoknadilo fanovima svoju muziku nakon velike rupe u vremenu čak od 2016. godine, kada je izdan drugi album Meje i Dolci.

Tematika pjesama je život na otoku, poljoprivreda, rad u polju, masline, grožđe, rogači, mendule, ovce, koze, gustride, kamen, gomile, motike, masklini… Točnije, sve ono što je striktno vezano za otok i polje. A treći album Oservat i Agvantat bogatog je sadržaja, kako muzičkim izražajem, tako i lirikom. I dodajmo, osjeti se iz pjesme u pjesmu da je prisutan otočki govor.

Album je snimljen u kućnoj radinosti i sadrži mnoštvo pomno probranih glazbenih elemenata

Al i masnih gitarističkih riffova, jakih bubnjeva, snažnih šporkih growlanja te raznih zvukova. Počevši od govora starih Bračana pa do zvukova životinja, kiše, vatre, motorne pile, kosilice… I ostalih elemenata otoka Brača koji obogacuju treći album Agvantat i oservat. Dodajmo da ćete na ovom albumu naći i puno novosti. Tako je na njemu gostovao svima nam dobro poznat dragulj Valentino Bošković. A on je oplemenio zvuk na pjesmi Rec mi Valentino.

Na albumu je gostovao i Đutko, kralj hrvatske agro pop scene i to na pjesmi Kupujemo traktor. Iz naziva pjesme sve je jasno. Jednostavno ju samo trebate poslušati jer opisivati ju je suvišno… A pored dva gostovanja Carnilo je uglazbio četiri pjesme pisane od Stjepana Pulišelića, jednog od najvećih pisaca i pjesnika s otoka Brača. Ta mješavina metala i pjesama pisanih bračkom čakavicom starom skoro 100 godina je kao da je poklopac stavljen na lonac…

Carnilo predstavlja izvanredan album vrijedan vašeg vremena

Na albumu se nalazi i metal obrada pjesme Sprovod od Šo!mazgoona. Spomenimo da su i oni također povezani s otokom Bračom, kako pjesmama tako i genetikom. A tu je i metal obrada Mucala koji je davno snimio jednu radio reklamu koja je dobro poznata svim Bračanima, jer nema tko je ne zna s otoka Brača, a tako i svakog slušatelja Radio Brača.

Carnilo predstavlja jedan bogat, svjež i zaista izvanredan album vrijedan vašeg vremena. Obećavamo vam puno dobrih metal riffova, odličnih stihova te humora kojeg nam svima nedostaje u današnjim vremenima. Zato si uzmite trenutak i skočite na Youtube kanal ovog glazbenika, stavite slušalice i zatvorite oči. I za čas ćete se naći na otoku Braču usred maslinika. A više o ovom prekrasnom hrvatskom otoku doznajte na Wikipediji. Što Carnilo trenutno radi na polju ili koju glazbu upravo stvara provjerite na njegovom TikTok profilu.

AUDIO: Carnilo – albumi “Ošervat i agvantat” i “Meje i doli”

Tagged