žičara sljeme - gračansko dolje, zagreb - siječanj 2020.

Žičara prekida rad od 4. do 15. travnja 2022. zbog radova – promo cijene vrijede do 1. svibnja!

Kao što je već ranije najavljeno, zagrebačka žičara će prekinuti rad od ponedjeljka, 4., do petka, 15. travnja 2022. godine. Krivac za taj kratkotrajni prekid rada su “radovi na dodatnom smanjenju buke”. Radove na četiri stupa koji se nalaze kod kutne postaje obavljat će ovlaštena tvrtka, dok će radnici pogona žičare obavljati aktivnosti redovnog održavanja postrojenja. Žičara Sljeme s redovnim radom ponovno počinje u subotu, 16. travnja.


Za sve korisnike žičare svakako je dobra vijest kako će razdoblje prijevoza prema dosadašnjim, promotivnim cijenama, biti produljeno tijekom cijelog travnja! Točnije, promotivno razdoblje prestaje u nedjelju, 1. svibnja 2022. godine. Podsjetimo, cijena karte za odrasle osobe iznosi 30 kuna za jedan smjer i 50 kuna za povratnu kartu. Za mlade od 15 do 24 godine te za osobe starije od 65 godina cijena karte u jednom smjeru je 20 kuna, odnosno 30 za povratnu kartu. Za djecu mlađu od 15 godina kao i osobe s invaliditetom koji ostvaruju prava na besplatni prijevoz vozilima ZET-a, vožnja žičarom je besplatna. Dodajmo da će novi cjenik bit će u primjeni od ponedjeljka, 2. svibnja. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama ZET-a na adresi zet.hr.

Na Sljeme će putnike prevoziti 84 kabine svaka kapaciteta 10 ljudi

Nova Žičara Sljeme preko Brestovca, gdje se nalazi međupostaja, povezuje Gračansko dolje s vrhom Sljemena. Zračna trasa Žičare duga je nešto više od pet kilometara i putnicima nudi impresivan pogled na Zagreb i njegovu okolicu. Maksimalna brzina iznosi 6 metara u sekundi, što bi značilo da se putnici do Vidikovca mogli prevesti za nešto više od 16 minuta. No, brzina je malo smanjena pa vožnja do vrha pri putničkoj brzini od 4 m/s traje oko 22 minute. Žičara će biti otvorena radnim danom od 9 do 17 te vikendom od 8 do 18 sati.

Žičara ima maksimalni kapacitet 1500 putnika po satu, koji se prevoze u 84 udobne i suvremeno opremljene kabine s po deset sjedećih mjesta. Žičaru pogone dva elektromotora, a svaki ima snagu od 600 kW, a tu je i pomoćni diesel motor od 229 kw. Visinska razlika između donje i gornje postaje je 754 metra. Visine stupova kojih na 29 stupnih mjesta ima 34 je od 6,05 do čak 43,51 metra, ovisno o konfiguraciji terena. Trasa nove žičare je osvijetljena, pokrivena video nadzorom i audio sustavom. Širina koridora je 16 metara, najveći razmak od tla je 59 metara, dok je debljina transportnog užeta 54 milimetra.

Video: Žičara Sljeme – vožnja od vrha do dna (timelapse)

Tagged