vjesnikov neboder / slavonska avenija, zagreb / studeni 2014.

Uključena dnevna svjetla na automobilima obavezna su od 1. studenog 2019. godine

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. Prometna policija pozivaja vozače da u cilju svoje i sigurnosti drugih sudionika prometa na cestama poštuju navedenu zakonsku odredbu. Ukoliko vozači koji postupe suprotno ovoj zakonskoj odredbi, zbog počinjenog prekršaja bit će sankcionirani novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Obavezno paljenje kratkih ili dnevnih svjetala više se ne podudara se sa početkom zimskog računanja vremena! Motociklisti cijele godine moraju imati upaljena kratka ili dnevna svjetla tijekom vožnje na svojim motociklima.

Također, upozoravaju se vozači bicikala da je Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano je i da je pješak koji se kreće kolnikom (bilo u naselju ili van naselja) dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna za pješaka u iznosu od 300 kuna.

Kako se ponašati na cesti pri težim vremenskim uvjetima (kiša, magla, led ili snijeg)

S obzirom na teže vremenske uvjete (kiša, magla, led, snijeg) kolnici su zimi više mokri i skliski, stoga preporučujemo pridržavajte se ovih savjeta:

  • provjerite stanje guma i metlica brisača;
  • uključite kratka ili dnevna svjetla i po danu bez obzira na vidljivost;
  • držite propisani sigurnosni razmak između vozila, pogotovo ako ste u koloni;
  • izbjegavajte nagla kočenja;
  • vozite sporije i opreznije;

Zimska oprema u Hrvatskoj obavezna od 15. 11. do 15. 4.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -

2 thoughts on “Uključena dnevna svjetla na automobilima obavezna su od 1. studenog 2019. godine

Comments are closed.