milan bandić (1955-2021)

Preminuo Milan Bandić, najdugovječniji gradonačelnik Grada Zagreba

Iznenada je, tijekom noći u nedjelju, 28. veljače 2021., u 66. godini života, od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Njemu je kasno navečer pozlilo, Hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu Sveti Duh gdje su ga reanimirati, ali bezuspješno.


Milan Bandić je doslovno živio je za svoj grad Zagreb, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu. Gradonačelnički posao je obavljao s velikom ljubavlju i energijom i to najduže do sada – bio je Gradonačelnik Grada Zagreba čak 21 godinu.

Milan Bandić je rođen 22. studenog 1955. godine

Rođen je u Mamićima Donjim, zaseoku Cerov Dolac, mjestu između Klobuka i Gruda u Bosni i Hercegovini, a imao je brata Dragu i sestru Tonku. Po završetku osnovne škole upisao je 1971. gimnaziju u Grudama. A prema vlastitom priznanju, prekretnica u njegovu životu bila je 1974. godina, kada se doselio u Zagreb.

Upisao se na Fakultet političkih znanosti, gdje je studirao Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. Radio je kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu SKH-a Peščenica. 1993. postaje tajnik Gradskog odbora SDP-a, a 1995. godine postaje zastupnik Gradske skupštine.

Milan Bandić postaje predsjednik zagrebačkog SDP-a 1997. godine

Samo tri godine nakon toga, 2000. godine na izvanrednim izborima prvi put postaje Gradonačelnik grada Zagreba. Nakon što je 2002. godine pijan prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca, morao je podnijeti ostavku, a zamijenila ga je Vlasta Pavić. Na mjesto gradonačelnika vraća se 2005. godine gdje je kao nositelj liste SDP-a u Zagrebu osvojio 40,95% glasova i ponovno postao gradonačelnik Zagreba.

Nakon smrti Ivice Račana kandidirao se u lipnju 2007. godine na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a. Ispao je u prvom krugu, a predsjednik je postao Zoran Milanović. Na prvim izravnim izborima za zagrebačkog gradonačelnika Bandić je u svibnju 2009. godine u drugom krugu uvjerljivo pobijedio Josipa Kregara. Kandidirao se i na predsjedničkim izborima krajem te godine. Najprije je 4. prosinca zamrznuo svoje članstvo u SDP-u što ga je koštalo članstva u toj stranci.. Na tim izborima je izgubio u drugom krugu od Ive Josipovića.

Na lokalnim izborima 2013. do nogu je potukao svoje bivše kolege iz SDP-a

Kao kandidat za gradonačelnika uvjerljivo pobijedio SDP-ovog kandidata Rajka Ostojića u drugom krugu, anjegova nezavisna lista na kojoj je bilo čak 27 žena iznenađujuće je osvojila najviše mjesta u zagrebačkog Gradskoj skupštini.

No, uz Bandićev rad stalno su se vezale i afere. 1996. godine se fiktivno rastao od supruge Vesne da bi ona mogla po povoljnim uvjetima otkupiti stan od 38m2 u Preradovićevoj ulici u Zagrebu gdje je živjela njena baka (vjenčali su se ponovno 2003. godine). Protiv Bandića je podneseno i više od 250 kaznenih prijava.

Osim kritika, Milan Bandić je za svoj rad dobivao i pohvale. I to prvenstveno zbog izgradnje cesta, škola, uređenja Bundeka i drugih javnih površina, obnovio je ZET-ov vozni park, omogućio je velika izdvajanja za kulturu… Bandić je već duže vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem. Još 2003. godine imao je teški moždani udar. 2017. godine ugrađen mu je stent, a u lipnju 2020. bio je nakratko hospitaliziran nakon što mu je pozlilo. Imao je i plućnu emboliju i nekoliko operacija, a posljednja je bila operacija glasnica. Više o Milanu Bandiću doznajte na Wikipediji.

Tagged