magla u zagrebu / listopad 2017.

Izvor onečišćenja zraka koji je zabrinuo građane dolazi iz pustinje Karakum

Tijekom petka, 27. ožujka 2020. godine zabilježene su neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica. Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i DHMZ-a poručuju javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje. Kao i uvijek, u ovakvim i sličnim situacijama Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” građanima u preventivnu svrhu preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Ujedno, pravovremeno poduzimaju sve mjere kako bi spriječili dugoročne negativne utjecaje iz okoliša na zdravlje.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji (pandemiji korona virusa), preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru.

U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -