#zazelenigrad - glazbeni paviljon zrinjevac, zagreb - greenpeace hrvatska - 2021.

Greenpeace poručuje da nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu

Greenpeace je u sklopu kampanje #ZazeleniGrad u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu. Model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Ovom prilikom Greenpeace je uputio zahtjeve kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto na lokalnim izborima, a u vezi s gradskim zelenim površinama.

Model dostupnosti javnih zelenih površina istraživački je projekt pripreman četiri mjeseca. On predstavlja prvu takvu analizu zagrebačkog zelenila i konkretan je doprinos vrednovanju javne zelene infrastrukture. Između ostalog, pokazuje u kojim je dijelovima Zagreba potrebno više zelenih površina. Važnost gradskog zelenila posebno dolazi do izražaja u aktualnom vremenu pandemije koronavirusa, kao i sve alarmantnijih posljedica klimatskih promjena.


“Na prvi pogled Zagreb se čini kao relativno zelen grad. Međutim, znatan dio navedenog zelenila nema u potpunosti javni karakter i kao takav nije dostupan stanovništvu u smislu boravka i druženja u prirodnom okruženju. Analiza dostupnosti pokazala je da čak 4 od 10 građana Zagreba nema javnu zelenu površinu unutar 5 minuta hoda, odnosno 300 metara udaljenosti. A to je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Način da se to promijeni je povećanje broja i kvalitete zelenih površina. Također, potrebno je poboljšanje pristupačnosti te povezivanje u mrežne sustave zelene infrastrukture”, rekla je hrvatska urbanistica Tena Petrović.

Uz predstavljanje rezultata istraživanja o dostupnosti gradskih zelenih površina u Zagrebu, Greenpeace je kandidatima na izborima za zagrebačkog gradonačelnika uputio 10 zahtjeva u vezi s gradskim zelenim površinama, o čemu će tražiti i njihovo očitovanje. Prilikom izrade Greenpeaceovih zahtjeva konzultirani su domaći stručnjaci iz relevantnih područja, kao i autori spomenute analize.

Greenpeace Zagreb želi zaštiti postojeće zelene površine od gradnje i zaustaviti trend betonizacije

“Prvi korak je zaštita postojećih zelenih površina od gradnje i zaustavljanje trenda betonizacije. Drugi korak je uvođenje novog zelenila gdje god je to moguće. Pritom je važno da u planiranje i gospodarenje zelenim površinama budu uključeni i građani. Veliki broj aktivnih kvartovskih inicijativa pokazuje da određena svijest već postoji”, rekao je Ivan Gregov, voditelj Greenpeaceove kampanje #ZazeleniGrad.

Greenpeace je ekološka organizacija koja se bori protiv zagađivanja Zemlje i zemljine atmosfere. Djeluje u 41 zemlji svijeta u Americi, Aziji i Europi. Da bi zadržali neovisnost, Greenpeace ne prihvaća donacije vlada ili korporacija. No, oslanja se na donacije neovisnih tvrtki i ljudi koji podržavaju njihovo djelovanje. Greenpeace se bori za “dobrobit Zemlje” još od 1971. godine. Tada je mali brod volontera uplovio u Amchitku, područje sjeverno od Aljaske, gdje je vlada SAD-a obavljala nuklearne pokuse. Dobili su ime po Duginom Ratniku, legendi Američkih domorodaca. Legenda govori o bolesti Zemlje i Dugin Ratnik ustaje da ju obrani od “bolesti”. Više o Greenpeaceu doznajte na mrežnim stranicama na adresi greenpeace.org/croatia.

Tagged