dassault rafale I 2022. I photo: vincent genevay

Francuski avioni Rafale uz pratnju MiG-ova u utorak, 15. ožujka 2022., letjet će iznad Zagreba

Dva francuska borbena zrakoplova Rafale uz pratnju MiG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva letjet će iznad centra grada Zagreba! Predviđeno vrijeme preleta tog jata zrakoplova je u utorak, 15. ožujka 2022. godine i to u vremenu između 16:45 i 17:45 sati. Dodajmo da će zrakoplovi će letjeti na visini od 600 metara.


Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona HRZ-a izvest će presretanje francuskih aviona u zraku. Nakon susreta naši MiG-ovi će ispratiti dvomotorne višenamjenske lovce Dassault Rafale do Zračne luke Franjo Tuđman u Velikoj Gorici. A nakon toga francuski zrakoplovi će uz pratnju naših MiG-ova nastaviti let prema svom matičnom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle (R91) koji se trenutno nalazi u Jadranskom moru.

Zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pilota aviona Dassault Rafale s nosača zrakoplova Charles de Gaulle održava se u sklopu bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom. Napominjemo da tijekom provedbe planiranog leta neće biti probijanja zvučnog zida. No, očekuje kratkotrajna pojačana buka stoga, mole se građani grada Zagreba za strpljenje i razumijevanje.

Dassault Rafale – francuski dvomotorni višenamjenski avion

Rafale je višenamjenski borbeni zrakoplov kojeg je dizajnirala i izradila francuska tvrtka Dassault Aviation. Njegovo ime na francuskom doslovno znači “nalet vjetra” ili više u više vojnom smislu “rafalna paljba”. Ovaj dvomotorni zrakoplov ima “canard delta” krila, a opremljen je širokim rasponom oružja. Rafale je namijenjen za zaista širok raspon misija. Od obavljanja misija zračne prevlasti, zabrane letova, zračnog izviđanja, kopnene potpore, dubinskih i protubrodskih udara te nuklearnog odvraćanja. Sam Dassault naziva Rafale “omnirole” zrakoplovom.

Predstavljen 2001. godine Rafale se prvenstveno proizvodio za francusko ratno zrakoplovstvo kao i za operacije bazirane na nosačima aviona francuske ratne mornarici. Tijekom vremena avion se uspješno izvozio u nekoliko zemalja. Za svoj novi borbeni zrakoplov odabrale su ga egipatsko, indijsko, katarsko, grčko i indonezijsko ratno zrakoplovstvo te Ujedinjene Arapske Zračne snage Emiratesa. Dodajmo da je Rafale korišten u borbama u Afganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Podsjetimo, Hrvatska je tijekom rujna 2020. godine kupila 12 rabljenih Rafalea F3R francuskog ratnog zrakoplovstva. Rafalei su pobijedili na natječaju za zamjenu zastarjelih MiG-ova 21, a natjecali su se s novim F-16V Block 70, izraelskim rabljenim F-16C/D Barak (dovedenom u standardnu ACE konfiguraciju) i švedskim Gripenom C/D. Ovih 12 aviona Hrvatsku će koštati nešto više od milijardu eura, a osim aviona HRZ će dobiti i sustave oružja, rezervne dijelove, logistiku i obuku. Više o ovom avionu doznajte na stranicama Wikipedije.

Video: Dassault at Paris Air Show I Highlights

Tagged