tupolev tu-141 bespilotna letjelica - foto: george chernilevsky

Na područje zagrebačkog naselja Jarun srušila se bespilotna letjelica Tupolev Tu-141

Kako smo već ranije pisali, na područje zagrebačkog naselja Jarun se u četvrtak, 11. ožujka 2022. godine oko 23 sata srušila bespilotna letjelica. Najvjerojatnije se radi Tupoljevu Tu-141 Striž, sovjetskoj izviđačkoj bespilotnoj letjelici koja se aktivno koristila od 1979. do 1989. godine. Dron je Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo vratilo u službu tijekom rata u Donbasu 2014. godine. Kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izvijestilo, Tu-141 je u Hrvatski zračni prostor ušao u 22:57 sati iz Mađarske te je brzinom od 700 km/h letjela sedam minuta. Nakon što je dron pao u Zagrebu, na tlu je ostao veliki krater, a počinjena je i manja materijalna šteta.


“Prema saznanjima koja imamo, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne znamo je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. U hrvatski zračni prostor došla je iz smjera Mađarske, a prema riječima premijera Viktora Orbana u Mađarsku je došla iz smjera Rumunjske“, rekao je o incidentu premijer Andrej Plenković.

“Riječ je o ozbiljnom incidentu i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku, a građane pozivam da ostanu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Riječ je o incidentu, a proceduralne stvari moramo vidjeti. Ta bespilotna letjelica veličine je aviona i nije srušena, očito, od Ukrajine do Zagreba. Radari su detektirali letjelicu, ali i da se u kratkom roku ništa nije moglo napraviti. Nad njom je izgubljena kontrola, a iz regije svi sjede i miruju. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje?”, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Još se ne zna čija je to bespilotna letjelica

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj rekao je kako je riječ o prilično ozbiljnom incidentu. Hranj je dodatno istaknuo kako unatoč brojnim saznanjima koja već postoje, predstoji dodatna intenzivna istraga kako bi se utvrdili svi detalji događaja.

“U intenzivnim smo kontaktima s kolegama zapovjednicima u NATO-u, zapovjednikom zračne komponente snaga NATO-a i s kolegom u Mađarskoj. Razmjena informacija olakšat će nam da do kraja razjasnimo o čemu se radi. Stručne ekipe iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH intenzivno analiziraju samu letjelicu i parametre leta kako bi prikupili što više podataka i kako bi mogli što detaljnije otkriti o čemu se radi“, istaknuo je admiral Hranj. Na kraju je dodao kako se u ovom trenutku bez detaljne analize ne može reći čija je letjelica.

Zagrebačka policija obavještava građane čija se vozila nalaze unutar područja provođenja očevida zbog pada vojne letjelice na Jarunu da mogu izvesti svoja vozila. Građani se na mjestu događaja mogu obratiti policijskom službeniku na osiguranju. Na mjestu događaja moraju ostati vozila koja su i dalje relevantna za provođenje očevida, vozila koja se zbog značajnog oštećenja ne mogu izvesti i vozila koja se zbog krhotina ne mogu izvesti.

Rusi tvrde da je Ukrajinska, Ukrajinci tvrde da nije njihova

Tass, ruska novinska agencija, tvrdi kako je bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu zapravo trebala letjeti za Krim, no da je skrenula s kursa. Kažu kako su zabilježena dva slučaja upotrebe bespilotne letjelice Tupolev Tu-141 od strane ukrajinskih snaga. Jedna je pala u Zagrebu, dok je druga pala kod grada Krasnoperekopska na Krimu. Obje su letjelice, prema tvrdnjama TASS-a, ukrajinske snage lansirale na probni let za Krim, no jedna od njih je skrenula i odletjela prema Hrvatskoj.

“Ova bespilotna letjelica nije imala ukrajinske oznake, već crvene zvijezde na sebi. Ovo nije ukrajinska letjelica. Obratili smo se našim hrvatskim partnerima sa zahtjevom da brzo i učinkovito istraže ovaj incident. Želimo znati o kakvoj se bespilotnoj letjelici radi, tko je proizvođač i zašto se pojavio u Zagrebu”, rekao je savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij i bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine. Više informacija o bespilotnoj letjelici Tupolev Tu-141 doznajte na Wikipediji.

Tehničke karakteristike – bespilotna letjelica Tupolev Tu-141

Osnovne karakteristike:

 • posada: nema
 • dužina: 27,84 m
 • raspon krila: 8,41 m
 • površina krila: 10,0 m2
 • visina: 4,78 m
 • masa zrakoplova: 6215 kg
 • maksimalna dozvoljena masa zrakoplova: 35.610 kg

Letne karakteristike:

 • najveća brzina: 1100 km/h
 • ekonomska brzina: 1000 km/h
 • dolet: 1000 km
 • najveća visina leta: 6000 m
 • motor: 1 x Tumanski KR-15
 • potisak motora: 98,1 kN

Tagged