arheološki muzej - zaštita freski iz andautonije - 2020

U Arheološkom muzeju u Zagrebu osigurane su dvije freske s prikazom ljudskih figura iz Ščitarjeva

U Arheološkom muzeju u Zagrebu osigurane su dvije freske s prikazom ljudskih figura nađene u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu (rimski grad Andautonija), a nastale najvjerojatnije krajem 1. stoljeća. Freske su bile izložene u stalnom postavu Antičkog odjela na drugom katu Muzeja. Na sreću, tijekom potresa u Zagrebu koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine ove freske nisu oštećene, ali zbog mogućih daljnjih potresa i oštećenja prostora skinute su sa svojih nosača na zidu i pohranjene u, za njih posebno izrađenu, zaštitnu ambalažu. Nakon pakiranja, obje freske prebačene su iz izložbenog u znatno sigurniji prostor muzeja, čuvaonicu Antičkog odjela.

Radi se o vrlo rijetkom i vrijednom nalazu koji pokazuje način ukrašavanja zidova figuralnim prikazima već u 1. stoljeću. Fragmenti oslikane zidne žbuke nađeni su prilikom arheoloških iskopavanja 1989. godine na lokaciji terme u Ščitarjevu, a konzervatorsko – restauratorskim radovima od pronađenih ulomaka sastavljene su dvije ljudske figure (visine 51 cm).

Ove slikarije najvjerojatnije su ukrašavale zidove grobnice 1. stoljeća i predstavljaju plesača i svirača iz pratnje boga Dioniza te se ubrajaju među najznačajnije nalaze na prostoru rimskog grada Andautonije, lokalitetu gdje Arheološki muzej u Zagrebu vrši istraživanja već više od 50 godina.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged