virtualna galerija greta 2020

Otvorena virtualna galerija “Greta VR” – pregledavajte recentne umjetničke radove online

Zagrebačka galerija Greta pokrenula je online platformu “Greta VR” na kojoj autori mogu samostalno postavljati, a posjetitelji pregledavati recentne umjetničke radove u virtualnom prostoru galerije Greta. Galerija od 2011. prati domaću i međunarodnu suvremenu umjetničku scenu te svojim izložbama često naglasak stavlja na umjetnike mlađih generacija.

Uslijed ograničenja rada uzrokovanog pandemijom korona virusa i potresom, galerija Greta odlučila je putem virtualnog prostora spojiti umjetnike i posjetitelje. Trenutno se može pogledati desetak izložbi, među kojima su i one Maje Marković, Josipa Tirića, Marka Tadića i Denisa Kraškoviča.

Denis Kraškovič, široj publici poznat po skulpturama neandertalca u Krapini i skulpturi kita na zagrebačkom Jarunu, pozdravlja ovakav projekt: “Na inicijativu Grete postavili smo prvu virtualnu izložbu slika kako bismo potaknuli ostale likovne umjetnike da pokušaju sa svojim slobodnim projektom i na taj način naprave prezentaciju svojih radova velikom broju ljudi. Likovna umjetnost u vrijeme krize, koju nažalost još uvijek proživljavamo, odigrala je bitnu ulogu te doživjela dodatnu afirmaciju i socijalizaciju, stoga je hvalevrijedna činjenica da se i Galerija Greta na svoj poseban i uvijek originalan način uključila u pozitivan trend prezentacije likovne umjetnosti putem mreže.”

Premda je stvarni posjet galeriji ili muzeju nezamjenjiv, inicijativa galerije Greta izdvojila se od ostalih virtualnih izložbi jer je prezentacija i vizualizacija vrlo upečatljiva te uključuje postavljanje slika u objektivnom prostoru galerije kroz koju se možete i kretati putem dodirivanja ili pomicanja zaslona pametnog telefona.

Kao i uvijek, izložbe galerije Greta su besplatne, a može ih se posjetiti bilo kada i bilo gdje putem Grete VR na adresi vr.greta.hr.

Tagged