oleg maštruko - arktik - 2020

Oleg Maštruko, hrvatski avanturist, uživo otkrio zašto je ovo najgora godina za led na Arktiku

Hrvatski putopisac i autor Oleg Maštruko vratio se s putopisne ekspedicije na daleki sjever, naziva “Kronike globalnog zatopljenja – Episode I: Ultima Thule” s fotografijama koje će najesen predstaviti na izložbi u Zagrebu. Oleg je na svom putovanju zabilježio život na dalekim otocima, ali i nesvakidašnju ljepotu ledenjaka koji se još uvijek trude prkositi globalnom zatopljenju. No, stvarnost je okrutna i zabrinjavajuća jer ovo je u povijesti Arktika najgora i najtoplija godina za led na dalekom sjeveru. Otkrio je to Oleg na putovanju koje je dugo planirao i koje je unatoč okolnostima uspio realizirati.


“Na licu mjesta vidjeli smo najgoru godinu za led Arktika otkad se pamti! Putopis je bio izuzetno uspješan i rezultirao mnoštvom zanimljivog, lijepog i poučnog materijala, što mi je od početka i bio cilj. Uživo smo vidjeli nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode. Plan ovog projekta, za Episode I i ovu godinu, od početka je bio obići dvije sjeverne lokacije povezane s temom zatopljenja, energetike, klime, a ujedno i fotogenične i dojmo-genične, da stvaraju puno dojmova, i to tako da jedna bude Arctic Lite a druga Arctic Hardcore. Izvorni plan je bio Island i Grenland, a na kraju je uz puno sreće, dobrog planiranja, hrabrosti i podrške na pravim mjestima, tako i ispalo. O problemima dolaska do Arktika u 2020 i putovanju u vrijeme korone mogao bih napisati cijelu knjigu. Putopis su pratile odlične fotografije i video zapisi ledenih santi, ledenjaka i ledenih polja, no velik broj santi, iako izgleda lijepo, zapravo ukazuje kako ledenjaci nestaju brže nego ikada prije. Ove godine, ledeni pokrivač na Arktiku je najmanji u povijesti”, rekao je Oleg Maštruko.

Olegovi putopisi redovito privlače pažnju digitalne zajednice i na društvenim mrežama

Pamirski putopis na Facebooku nagrađen je kao Hrvatski putni projekt godine na Festivalu putnika, a Team Tesla sa Sašom Cvetojevićem dobio je nagradu Media Whores of the Year za tim, koji je od ukupno 150 timova na reliju, imao najbolje praćenje u medijima i na društvenim mrežama. Ideja iza svih ovih putopisa dosad bila je Facebook izdavaštvom baciti rukavicu u lice tradicionalnim oblicima izdavaštva. Vrlo je bitno pokazati i dokazati da izdavaštvo na društvenim mrežama može polučiti interesa koliko i klasično.

“Zahvalio bi se i stručnim suradnicima koji su svojim komentarima vezano za klimu i okoliš temu putopisa činili jasnijima svim nama laicima, i meni i ostalim čitateljima: Hrvoje Tkalčić, profesor i voditelj katedre za seizmologiju i matematičku geofiziku na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri, Mosor Prvan, biolog mora iz WWF (World Wide Fund for Nature, prijašnji World Wildlife Fund), Goran Georgievski, klimatolog s Max Planck Instituta u Njemačkoj te Marko Gregović, socijalni poduzetnik i klimatski jastreb. S obzirom na količinu fotografija s arktičkim motivima, nadam se da ćemo ove jeseni organizirati i neku izložbu u Zagrebu. Planiram nešto specifično, digitalno, prilagođeno vremenima i situaciji”, dodao je Oleg, koji je svoju putopisnu avanturu u realnom vremenu zabilježio putem svojih društvenih mreža te na taj način približio ovu temu, pokazao kako zaista izgleda život na sjeveru i potaknuo raspravu o globalno iznimno važnom pitanju globalnog zatopljenja.

Glavni partneri kampanje su tvrtke Bosch Hrvatska i E.ON Hrvatska

Bosch je u Hrvatskoj dio Grupe Bosch, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologija i usluga. Od osnutka u Zagrebu 1993. godine Bosch neprestano povećava prodaju u Hrvatskoj, pružajući proizvode i usluge osmišljene da unaprijede kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja. Tvrtka neprestano širi svoje poslovne aktivnosti u Hrvatskoj. Unatoč izazovima trenutnih situacija, Bosch će ostvariti svoje ciljeve globalne klimatske akcije za 2020., te će unutar svih svojih 400 lokacija diljem svijeta postići klimatsku neutralnost.

E.ON Hrvatska dio je njemačke E.ON grupe, koja je jedan od najjačih operatora europskih energetskih mreža i infrastrukture povezane s energijom te pružatelj energetskih naprednih rješenja za više od 50 milijuna kupaca diljem Europe. Slijedeći svjetske trendove za energetiku novog doba, E.ON je prvi veliki igrač u Hrvatskoj koji je privatnim i poslovnim kupcima ponudio napredna rješenja za korištenje čiste energije Sunca.

Srebrni partneri su IOT Net Adria, Hrvatska Pošta, JGL Jadran galenski laboratorij, Moj e-Račun i Croatia Osiguranje, a tu su i ostali partneri: Addiko Banka, Končar, Sedmi Odjel, konferencija 3T – Tourism, Travel and Tech, IT medij BUG i Duplerica.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged