interliber zagrebački velesajam - 2021. - tomislav tomašević

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 43. Interliber, međunarodni sajam knjiga

Otvoren je Interliber, 43. međunarodni sajam knjiga. Tako je paviljone Zagrebačkog velesajma 5, 6 i 7a ispunilo više od 230 izlagača iz 14 zemalja. Zajedno sa izlagačima i posjetiteljima, kulturnim sadržajima i edukativnim programima Interliber uvelike doprinosi razvoju kulture čitanja.

Kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, Interliber se pozicionirao kao nacionalna platforma za slobodu izražavanja kroz pisanu riječ i dijalog domaće i međunarodne književne scene. Sajam knjiga se održava od 9. do 14. stuednoga 2021. godine, a radno vrijeme Interlibera je od 10 do 21 sat. Osim u petak, 12., kada radi do 22 te u nedjelju, 14. studenoga, kada sajam možete posjetiti do 20 sati. Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama na adresi zv.hr/interliber.


“Nema zamjene za poslovna događanja poput međunarodnih sajmova u živo. Sve virtualne ekstenzije sjajna su pomoć kojom se obogaćuje sadržaj sajamskog događanja i nakon samog održavanja sajma kroz godinu. Izravan web i tv prijenos pruža priliku posjetiteljima koji nisu u mogućnosti doći na Interliber da i oni budu uključeni. Međutim, posjetitelji koji dođu do nedjelje na Zagrebački Velesajam, uživat će u njemu svim svojim osjetilima. Oni će dodirom, vidom, sluhom, njuhom i okusom živjeti atmosferu u carstvu knjiga. To je svrha Interlibera!”, rekla je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Interliber je najbitniji događaj koji je posvećen knjizi u Republici Hrvatskoj

“Ali on je i najbitniji kulturni događaj u gradu Zagrebu uopće. Drago mi je da smo i u ova izazovna vremena našli način kako da se Interliber ove godine ipak održi i da bude i dalje mjesto susreta sa knjigama. Posebice sa knjigom koja je u ova izazovna vremena bila utjeha mnogima. Ovaj sajam knjiga ključno je mjesto koje je posvećeno knjizi u Zagrebu, a isto tako i u Hrvatskoj”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba.

“U prosincu prošle godine Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se ova godina proglasi Godinom čitanja. Ova godina je godina niza aktivnosti koje su podržane posebnim natječajima od Vlade odnosno od resornog Ministarstva. Tu su i natječaji za razvoj čitateljske publike te natječaj za dodjelu 41 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Čitanjem do uključivog društva. Osim toga Ministarstvo kulture i medija je organiziralo medijsku kampanju koja se može pratiti putem mrežne stranice čitaj.hr. Pri kraju je i realizacija projekta Rođeni za čitanje koji će se provesti u suradnji sa svim pedijatrijskim ordinacijama. Tim projektom će svako dijete od rođenja do škole dobiti po četiri slikovnice primjerene svom uzrastu. A to će potaknuti čitanje djece, odnosno onih koji će čitatelji tek postati”, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Tagged