muzej za umjetnost i obrt / logotip 2020

Muzej za umjetnost i obrt otvoren za javnost na sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi

Jedan od najvećih i najstarijih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj, zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, u danima stradanja i izolacije, svojim je posjetiteljima kao i svim ljubiteljima umjetnosti otvorio vrata svoga fundusa i izložbi na čak sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi.

Riječ je platformama koje su rezultat višegodišnjeg rada Muzeja na digitalizaciji muzejskog sadržaja i gotovo deset godina suradnje na brojnim međunarodnim kulturnim projektima poput Googleovog projekta Arts & Culture, najveće europske internetske kulturne platforme Europeana, međunarodnog projekta digitalizacije europske secesijske baštine Partage plus, digitalizacije muzejskog fundusa Athena Plus, zatim europskog projekta zaštite i promocije secesijske baštine Art Nouveau Danube, projekta Museum with no Frontiers te najnovije digitalne platforme za očuvanje i razmjenu znanja tradicionalnih obrtnika i dizajnera MADE IN.

Zahvaljujući projektu Google Arts & Culture MUO je omogućio virtualnu šetnju i otkrivanje umjetničkih zbirki i muzejskog fundusa na on line platformi artsandculture.google.com.

Muzej za umjetnost i obrt prvi je muzej u Hrvatskoj koji se još 2016. godine pridružio velikom međunarodnom Googleovom projektu Google Cultural Institute, u okviru kojeg se razvio Google Arts & Culture te je tako zahvaljujući 360 View pregledniku moguće virtualno razgledati Stalni postav muzeja, a razvijene su i tri digitalne izložbe.

Osim 360 View preglednika uz pomoć kojeg možete prošetati Muzejem, na poveznici Googleovog projekta We Wear Culture odnosno Nosimo kulturu u kojem je Muzej za umjetnost i obrt sudjelovao uz bok najvećim svjetskim muzejima, mogu se pogledati dvije virtualne izložbe – izložba vjenčanica U dobru i zlu od 1865. godine do suvremenog doba te izložba Stoljeće ručnog sata.

Također, jedna od najznačajnijih i vodećih mrežnih platformi za kulturu Europske unije na kojoj je MUO prisutan je Europeana – najveća europska internetska kulturna platforma digitaliziranog sadržaja slobodnog za pretraživanje.

U okviru Europeane MUO je relizirao dva velika projekta, Athena Plus i Partage Plus

U sklopu projekta Athena Plus MUO je Europeani isporučio čak 51.705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz fundusa muzeja dok je sudjelujući u međunarodnom projektu digitalizacije europske secesijske baštine Partage Plus MUO digitalizirao brojne predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije.

Projektom se stvorila baza čak više od 75 000 digitalnih zapisa, uključujući i dvije tisuće 3D modela stručno odabranih predmeta. Hrvatska je ovoj brojci pridonijela 5176 zapisa te 135 3D modela.

MUO je prisutan i na jednako važnoj i već dobro poznatoj međunarodnoj platformi Muzej bez granica odnosno Museum With No Frontiers koja predstavlja do sada najveći tematski on line virtualni muzej. U okviru suradnje sa MWNF razvijene su dvije tematske digitalne izložbe – Discover Baroque Art i Discover Carpert Art u kojima se nalaze predmeti europskog baroka i tepisi iz fundusa MUO.

Posljednja, najnovija platforma i inicijativa MADE IN koja je predstavljena istoimenom izložbom u MUO u veljači ove godine u sklopu obilježavanja 140 obljetnice Muzeja, donosi svojevrstan arhiv razmjene znanja i dijaloga između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera s ciljem očuvanja tradicionalnih obrta.

Linkovi na sve navedene sadržaje Muzeja za umjetnost i obrt

  • GOOGLE ARTS & CULTURE – artsandculture.google.com
  • ATHENA PLUS – athena.muo.hr
  • PARTAGE PLUS – partage.muo.hr
  • EUROPEANA – europeana.eu
  • ART NOUVEAU DANUBE – andanube.eu
  • MUSEUM WITH NO FRONTIERS – museumwnf.org
  • MADE IN – madein-platform.com/exhibition

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -