luka šulić / kaptol boutique cinema zagreb 2019

Luka Šulić u Zagrebu promovirao album klasične glazbe “Vivaldi: The Four Seasons”

Luka Šulić je svoj hvaljeni novi album “Vivaldi: The Four Seasons”, predstavio i na druženju sa zagrebačkim medijima. Album hvale i kritičari i publika, a bio je i prvi na Billboardovoj listi tradicionalnih klasičnih albuma! Uvertira u promociju održanoj u Kaptol Boutique Cinema, bio je kratki film o snimanju albuma. Naime Luka je tijekom snimanja albuma s prestižnim Orkestrom iz Rima – Archi dell’ Academia di Santa Cecilia, pod dirigentskom palicom maestra Luigija Piovana, saznao da mu se rodila kćer prije planiranog termina, što je zabilježeno i kamerom.

Nakon te sretne vijesti, nije mu, kaže, bilo nimalo lako nastaviti snimanje jer mu je stalno pogled bježao prema mobitelu. Stoga ni ne čudi što album i izvedba oduševljavaju širokim rasponom emocija.

Uz to Luka Šulić iz 2CELLOS, prvi je glazbenik koji svira Vivaldijeva Četiri godišnja doba prearanžirana za violončelo i orkestar. Inače je to djelo napisano za violinu, a koliko je zapravo teško odsvirati to djelo na violončelu, slavni glazbenik i cijenjeni virtuoz na violončelu, Luka Šulić je slikovito pojasnio da je to “kao da igrate nogomet u pancericama”.

“Četiri godišnja doba iznimno je zahtjevno djelo za violinu, a kamoli za violončelo, stoga je ovo za mene bio dug i težak proces. Pripremao sam se dvije godine, malo po malo, dio po dio. Nadam se da će slušatelji na kraju osjetiti jednako uzbuđenje koje sam ja osjećao stvarajući ovaj album i kreirajući Vivaldijevo remek djelo za violončelo po prvi puta u povijesti”, istaknuo je Luka.

Album je Luka najavio spotom La Primavera (Proljeće) Op. 8 No. 1 in D major – I. Allegro, a nakon njega je uslijedio i spot Vivaldi Winter (1st movemen – (Live in Trieste).

Nakon sedam godina svjetskih turneja s 2CELLOS, Luka Šulić se vratio klasičnim korijenima. Marljivo je radio na albumu, a rezultat je dramatična interpretacija, Vivaldijeva Četiri godišnja doba i prvi kompletni album popularnog ciklusa baroknih koncerata koji su aranžirani za violončelo.

“Vivaldijeva Četiri godišnja doba sam zavolio još kao dijete. Oduvijek sam želio to remek djelo odsvirati na violončelu, a jako volim nove izazove”, rekao je Luka Šulić.

Da 2CELLOS uspješno ruše granice među žanrovima, već smo se uvjerili mnogo puta, a tako je i u klasičnoj glazbi. U ovom baroknom remek djelu, Luka Šulić je bio spreman prkositi očekivanjima i razbiti granice. Iako postoje stotine tradicionalnih snimaka Četiri godišnja doba, snimka Luke Šulića bit će prva cjelovita verzija, njegovo mukotrpno djelo koje ponovno stvara sva četiri koncerta Četiri godišnja doba za solistu na violončelu.

U sklopu svjetske turneje, Luka će naravno zasvirati i u Zagrebu, i to 5. veljače 2020. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Luka Šulić / Četiri godišnja doba / Kaptol Boutique Cinema

  • foto: Bojan Haron

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -