pink floyd - hey hey rise up I featuring andriy khlyvnyuk of boombox I 2022.

Hey Hey Rise Up – veliki Pink Floyd se vratio s pjesmom podrške Ukrajini

Nakon gotovo 30 godina i albuma “The Division Bell”, legendarni britanski bend Pink Floyd vratio se s novim materijalom! Riječ je o pjesmi “Hey Hey Rise Up” koja je snimljena u četvrtak, 30. ožujka 2022. godine. Davidu Gilmouru i Nicku Masonu pridružio se dugogodišnji basist Pink Floyda Guy Pratt te Nitin Sawhney na klavijaturi. Sama pjesma sadrži odlične vokale Andriya Khlyvnyuka iz ukrajinskog benda Boombox. Andriy je objavio snimku na svom Instagram profilu kako pjeva staru ukrajinsku bojnu pjesmu iz prvog svjetskog rata na kijevskom trgu Sofiyskaya. Zadnji stih te pjesme preveden na engleski je “Hey Hey Rise Up”, a tako je i nazvan singl Pink Floyda.


“Mi, kao i mnogi drugi, osjećamo bijes i frustraciju zbog ovog zlog čina invazije i ubojstva na samostalnu, mirnu i demokratsku državu od strane jedne od najvećih svjetskih sila”, rekao je David Gilmour, koji i sam ima ukrajinsku snahu i unuke.

Gilmour je objasnio i kako je upoznao Andriya te bend Boombox

U 2015. sam ima gažu u Koku u Londonu kao znak podrške Bjeruskom Slobodnom Kazalištu čiji su članovi bili pritvoreni. Osim nas svirali su Pussy Riot te ukrajinski bend Boombox. Trebali su imati svoj set, međutim, njihov pjevač Andriy imao je problema s vizom. Ostatak benda je tako svirao sa mnom tijekom mog seta te smo posvetili Wish You Were Here Andriyu. Nedavno sam čuo kako je Andriy s bendom prekinuo američku turneju te se vratio u Ukrajinu kako bi se pridružio kopnenim snagama. Onda sam vidio nevjerojatan snimak na Instagramu gdje stoji na trgu u Kijevu ispred predivne crkve sa zlatnom kupolom i pjeva u tišini grada bez prometnih gužva ili pozadinske buke. Bio je to iznimno moćan trenutak. On me natjerao da ga prenesem u glazbu”, rekao je Gilmour.

Dok je pisao glazbu za pjesmu, David Gilmour je imao priliku i porazgovarati s Andriyem iz njegovog bolničkog kreveta. Naime, on se oporavljao od ozljede šrapnelom. “Pustio sam mu djelić pjesme putem telefona i dao mi je svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo nešto raditi i uživo u budućnosti.”, rekao je frontmen kultnog benda Pink Floyd. Više o ovom velikom bendu doznajte na Wikipediji.

Pink Floyd je za spot angažirao priznatog redatelja Mata Whitecrossa

Gilmour se također nada da će pjesma naići na širu javnu podršku i publicitet kako bi mogli sakupiti sredstva za humanitarne udruge i podići moral. Pjesmom žele istaknutu svoju podršku Ukrajini i pokazati kako većina svijeta misli da je apsolutno pogrešno da svjetska velesila napadne neovisnu demokratsku državu, kakvom je Ukrajina postala.

Singl Hey Hey Rise Up također prati i spot koji je snimio priznati redatelj Mat Whitecross te je snimljen istoga dana kada i pjesma u zajedničkoj kolibi benda. Set je složen u jednome danu, a u pozadini se prikazuje Andriy koji pjeva dok bend s vokalistom svira i pjeva. Autor naslovnice singla je kubanski umjetnik Yosan Leon te je direktna referenca na ženu koja je dijelila sjemenke suncokreta ruskim vojnicima kako bi mogle izrasti kada oni poginu.

Video: Pink Floyd – Hey Hey Rise Up (feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox)

Tagged