advent u zagrebu / ulica sr njemačke, zagreb / prosinac 2016.

Advent u Zagrebu 2019 – zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka i kuhanog vina

Advent u Zagrebu tradicionalna je zagrebačka blagdanska manifestacija koja nudi bogati kulturno – umjetnički program, a održava na više lokacija u središtu Zagreba. Advent u Zagrebu počinje 30. studenog 2019. i traje do 7. siječnja 2020. godine, a priredba i ove godine počinje paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu i programima otvorenja na Zrinjevcu i Tomislavovom trgu (gdje je klizalište Ledeni park). Tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu održat će se u subotu, 30. studenog u 19:45 sati, a istog dana u 18 sati na Tomislavcu otvara se Ledeni park – najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe. Manifestacija Advent u Zagrebu 2019. godine nadahnuta je baletom Orašar, ekologijom i kulturom.

Priredbe na Adventu u Zagrebu

Advent u Zagrebu se odvija na više lokacija: Europski trg, Trg Republike Hrvatske ispred Hrvatskog narodnog kazališta, kino Tuškanac, Klovićevi Dvori (BAŠ NAŠ Advent), Oktogon, Trg bana Jelačića, Zrinjevac, Strossmayerov trg (Fuliranje), gornjogradsko Strossmayerovo šetalište (Čudesan svijet zmija), park Maksimir i ZOOloški vrt te na drugim lokacijama.

Na platou Gradec postavljeno je tisuće lampica u obliku svjetlosne instalacije kako bi posjetitelji mogli stvoriti najljepše božićne fotografije s pogledom na zagrebačku Katedralu.

Posebna svečanost održat će se i u Vili Prekrižje, koja će za publiku biti otvorena i u nekoliko navrata tijekom Adventa.Tijekom Adventa održavat će se bogat glazbeni i koncertni program s naglaskom na klasičnu glazbu, kao i žive božićne jaslice ispred zagrebačke Katedrale (koje organizira zajednica Cenacolo). U priredbu se uključuju i brojni muzeji sa prigodnim izložbama, humanitarna utrke Zagreb Advent Run te ZET-ov Veseli božićni tramvaj. Na glavnom zagrebačkom trgu – Trgu bana Jelačića – kod velikog sata tradicionalno je postavljena velika božićna jelka, a na pozornici će se održavati prigodni koncerti.

Da dodamo, Zagreb se već godinama nalazi među top destinacijama za adventsko – božićne blagdane, a čak 3 puta za redom je, prema izboru glasača portala European Best Destinations, proglašen najboljom Adventskom destinacijom u Europi (2015., 2016. i 2017.).

Teme ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu

Advent u Zagrebu ove godine ima tri glavne teme, od kojih su dvije ekologija i održivost te pristupačnost za osobe s invaliditetom. U skladu s tim, većina ugostitelja će umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a bit će postavljene i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

A što je Božić bez Orašara? Treća ovogodišnja tema Adventa je Orašar i baština – u sklopu toga po cijelom gradu će biti postavljene manje i veće skulpture Orašara, koje izrađuje umjetnik Petar Banda.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

19 thoughts on “Advent u Zagrebu 2019 – zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka i kuhanog vina

Comments are closed.