žohari | predstava za djecu | 2024.

Žohari, dječja plesna sci-fi predstava, igra u Zagrebačkom plesnom centru u srijedu i četvrtak, 28. i 29. veljače 2024. godine

Žohari, plesna sci-fi predstava u režiji Marija Kovača, koreografiji Branka Bankovića i produkciji Studija za suvremeni ples, uključuje robote, znanstvenu fantastiku i estetiku video igara nadahnutu suvremenim plesnim izričajem. A ova će predstava biti izvedena u srijedu i četvrtak, 28. i 29. veljače 2024. godine u Zagrebačkom plesnom centru. I dodajmo, predstavu izvode Dina Ekštajn, Ana Mrak, Martina Tomić i Ida Jolić.

Predstava Žohari nastala je prema istoimenom dramskom tekstu koji je poljski slikar i književnik Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885.-1939.) napisao u dobi od samo osam godina i u kojem, pod utjecajem Shakespeareova opusa, prikazuje opsadu nedefiniranih kukaca na nekoć sretno kraljevstvo. Kroz četiri prizora, smještena na manje od dvije stranice teksta, autor ostvaruje komičnu apsurdnost dječjeg pogleda na svijet. Ali i grotesknost usporedivu s kasnijim djelima Ionesca i Harmsa.

U toj drami od samog početka prisutan je duh katastrofizma. I to sličan onome koji je u proteklih nekoliko godina pandemijski ovladao cijelom našom planetom. Nešto nedefinirano, veliko i sivo se približava sretnom kraljevstvu i ugrožava njegovu egzistenciju. A njegovi stanovnici naizmjenice prolaze kroz različite emocije nesigurni kako treba reagirati…

Ovo je predstava za djecu prilagođena današnjem vremenu i prostoru

Cilj autorskog tima predstave Žohari bio je kreirati predstavu za djecu prilagođenu današnjem vremenu i prostoru. I dodajmo, predstava je namijenjena svima od 5 do 105 godina starosti. Glazbu potpisuje Tomislav Babić, oblikovatelj svjetla je Marino Frankola, a kreator robota Vedran Relja. Kostimografkinja je Ana Mikulić, autor grafičkog dizajna Tihomir Filipec, a crteža Vitja Telalović. Autorica fotografija je Nina Đurđević, a video materijala Matija Kralj.

I dodajmo, predstava Žohari je nastala u produkciji Studija za suvremeni ples kroz suradnju sa Zagrebačkim plesnim centrom. Također, ova predstava je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama na adresi ZPC-a na adresi zagrebackiplesnicentar.hr.

VIDEO TRAILER: Žohari

Tagged