večer tri baleta - prelaženje linije | hnk zagreb | 2023.

“Večer tri baleta – Prelaženje linije” održava se u HNK-u Zagreb u petak, 16. lipnja 2023. godine

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će “Večer tri baleta – Prelaženje linije” u petak, 16. lipnja 2023. godine. A to događanje će ujedno biti i posljednja ovosezonska premijera koja će u jednoj večeri prikazati tri kraća suvremena baletna djela. “Večer tri baleta – Prelaženje linije” izvedba je renomiranih europskih koreografa mlađe generacije – Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippea Kratza.


Tri koreografa različitih plesnih poetika prikazat će odvojene putove plesnog istraživanja, pronalazeći veze i dodirne točke između klasičnoga i suvremenog plesnog izričaja, spajajući različite stilove i tehnike, sudarajući ih ili presijecajući te stvarajući vizije bez granica ili definicija. Plesači zagrebačkog Baleta, iako klasično obrazovani, već su mnogo puta dokazali kako suvereno vladaju i suvremenim pokretom. Ovi novi dekonstruirani plesni koraci praćeni su akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima. Stoga su za njih nov i drukčiji izazov.

Sva tri koreografa, koji će se prvi put predstaviti zagrebačkoj publici, dobitnici su mnogih važnih strukovnih međunarodnih nagrada i priznanja. Francesco Nappa je međunarodno poznat talijanski plesač, koreograf i polivalentni umjetnik. On u svom umjetničkom izričaju spaja ples, slikarstvo i glazbu. Massimiliano Volpini ravnatelj je Baleta HNK u Zagrebu i poznati talijanski plesač i koreograf. Od 1995. godine kreirao je stotinjak baletnih koreografija i koreografija u opernim, dramskim predstavama te mjuziklima. Philippe Kratz nagrađivani je njemački koreograf. U novije vrijeme zapažen po konceptualno strukturiranim koreografijama u koje uključuje tematske improvizacije iz procesa stvaranja djela uz autorsku glazbu. Više informacija o ovoj premijeri Večer tri baleta doznajte na mrežnim stranicama HNK-a Zagreb na adresi hnk.hr.

Tagged