LADO i SLUK / 2019

U studenome vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO

Ansambl LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje LADO očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program Antologija III s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.

“Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu – kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti”, rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan koji dodaje kako se kroz antologijske programe žele u program vratiti i koreografije koje nisu izvođene dugi niz godina što će sigurno biti lijep podsjetnik svima onima koji kontinuirano prate Ladov rad.

Program Antologija III LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL’UK.

Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.

Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

“Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga – izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove”, rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU’K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.

Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača – pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.

Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Kalendar nastupa Ansambla LADO

 • 8. studenoga – Slavonski Brod
  – Koncertno kazališna dvorana Ivane Brlić Mažuranić
 • 10. studenoga – Koprivnica
  – Sportska dvorana Gimnazije Fran Galović
 • 15. studenoga – Zagreb
  Hrvatsko narodno kazalište – LADO i SL’UK (zajednički koncert)
 • 25. studenoga – Novska
  – Pučko otvoreno učilište
 • 26. studenoga – Zagreb
  Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • 2. prosinca – Njemačka, München
  – Koncertna dvorana Gasteig

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -

1 thought on “U studenome vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO

Comments are closed.