sebastijan dračić | babilon - 150x200 - ulje na platnu | 2021.

Sebastijan Dračić predstavlja svoje radove na izložbi “Kob” u Muzeju suvremene umjetnosti od 3. do 27. rujna 2021. godine

Jedan od omiljenih hrvatskih umjetnika srednje generacije, talentirani akademski slikar Sebastijan Dračić, nakon sedam godina stanke priprema novu samostalnu izložbu. Izložba pod nazivom “Kob” otvara se u petak, 3. rujna 2021. godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon desetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih u svojoj dosadašnjoj umjetničkoj karijeri, Dračić će u MSU izložiti devet slika iz ciklusa “Kob” na kojem je radio posljednjih sedam godina.

Kob je, naime, svojevrsni nastavak ciklusa Sivo iz 2014. godine koji je naišao na izuzetno pozitivne kritike i sjajne reakcije ljubitelja umjetnosti. Nova djela napravljena tehnikom ulja na platnu predstavljaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta. Izložba će biti otvorena do ublika moći razgledati do ponedjeljka, 27. rujna 2024. godine.

“Tematika Kobi obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati. To su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam. Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom. Može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi“, rekao je Sebastijan Dračić.

Odakle ideja da se ciklus nazove “Kob”

“Čitao sam ponovno poemu Smrt Smail-age Čengića u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob. Ta riječ i njezino značenje su mi se nekako posebno urezali u pamćenje. Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ, koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu”, dodao je Dračić.

Dračić je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti završio u klasi prof. Zlatka Kesera s brojnim drugim istaknutim umjetnicima svoje generacije. Brojne starije kolege su ga još kao mladog autora svrstavali među najperspektivnije umjetnike suvremenog hrvatskog slikarstva. Izložba autora koji se ne voli svrstavati u ladice, ali ipak najviše voli figurativno slikarstvo, označit će tako početak jesenske kulturne sezone u metropoli.

Slikar Sebastijan Dračić je prisutan na sceni više od petnaest godina

“Svojim se dosadašnjim radom nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene. Novim ciklusom slika vrlo zanimljivog naziva Kob, umjetnik tematski propituje aktualnost vremena i promjene koje one donose. Kroz seriju od devet novih radova Dračić želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima. Ambivalentnost i neodređena slutnja ključan su psihološki moment koji umjetnik želi naglasiti u svojim djelima iz kojih proizlaze momenti buđenja i svjesnosti duboko utisnute kolektivne memorije cikličnosti vremena”, rekla je Martina Munivrana, kustosica izložbe.

“To su prizori moguće prošlosti, konture nesigurne budućnosti, ali i obrisi nesigurne sadašnjosti. Riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. On otvara mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje. Kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo”, dodala je Martina Munivrana.

O Sebastijanu Dračiću

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a diplomirao 2006. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji. Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine.

Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009. i One-sided story u Leipzigu 2012. godine te osvojio brojna priznanja i nagrade. Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Više o Sebastijanu i njegovim radovima doznajte na Instagramu.

Tagged