tihana karlović / oblak

Samostalna izložba Tihane Karlović pod nazivom “Oblak” u Galeriji ZILIK

U Galeriji ZILIK otvara se samostalna izložba Tihane Karlović pod nazivom “Oblak”. Riječ je o posljednjoj izložbi u ciklusu izložbi akademskih umjetnica koje su održale likovne radionice za djecu u sklopu 46. ZILIK-a. Izložba se održava u Galeriji ZILIK u Karlovcu 21. studenoga 2019. godine u 19 sati. Izložbu možete pogledati do 5. prosinca. Tihani Karlović pripala je čast da otvori ovogodišnji Mali ZILIK te je za male ZILIK-ovce osmislila radionicu pod nazivom Skrivena livada. Umjetnica je prvo djeci pročitala pjesmu Slap Dobriše Cesarića i pitala ih koliko kapljica ima jedan slap? I kao što je svaka kapljica posebna, tako je i svako dijete posebno te je svaki dječji crtež doprinio bogatstvu završnog zajedničkog rada.

Svaki polaznik je imao određeno vrijeme za nacrtati jedan motiv, poput travke od linija, kamen od točkica i nakon svakog motiva pomaknuo bi se za nekoliko mjesta i nastavio crtati novi motiv na drugom dijelu papira. Dodavanjem novih elemenata i stalnim izmjenama svi zajedno su stvorili jednu veliku bujnu livadu.

O izložbi će govoriti izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol, a izložbu će otvoriti ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat.

O izložbi Tihane Karlović

Na samostalnoj izložbi u Galeriji ZILIK Tihana Karlović predstavit će se izborom crteža, grafika i umjetničkih knjiga objedinjenih pod nazivom Oblak. Sve ono nematerijalno, duhovno i inspirativno u ljudskom biću Tihana Karlović bilježi kroz transparentno, fluidno, eterično, transformirajuće i kontemplativno u prirodi.

Promjenjiva, nejasna i poprilično neodređena priroda oblaka simbol je preobrazbe viđene ne samo u jednom od njegovih izraza, već u samom postojanju. Polazeći od crteža koji se ponekad razvija u mediju grafike ili umjetničke knjige Tihana Karlović svoje istraživanje bazira na odrazu prirode koja izravno korespondira s njezinim osobnim iskustvom. Bilježeći duhovno u likovnome Tihana Karlović oblikuje akromatske crteže tušem i perom.

U mediju grafike umjetnica koristi tehniku japanskog drvoreza koji je poznat po svojoj iznimnoj umjetničkoj izražajnosti, kolorističkim kombinacijama i specifičnom ručnom tiskovnom procesu. Crteži i grafike objedinjuju se u zajedničkom radu posebne simbolike i značenja. Umjetnička knjiga likovno je djelo koje se za razliku od drugih radova može dotaknuti i prolistati.

Osim bliskog kontakta s promatračem, ona omogućuje uvid u najintimniji sadržaj umjetnice – njezine misli, ideje, stavove i osobna razmišljanja o temama koje ju zanimaju, a koje su izražene vizualnim rječnikom. Tako svaka umjetnička knjiga u konačnici postaje, kako sama umjetnica kaže, intimni univerzum zasnovan na dijalogu likovnih elemenata koji, ovisno o percepciji promatrača, mogu biti vidljivi ili skriveni, odnosno u sjeni ili obasjani svjetlošću.

O Tihani Karlović

Tihana Karlović rođena je 1985. godine u Rijeci. Diplomirala je 2010. godine na KBF-u u Zagrebu, područnom studiju Teologiji u Rijeci s temom Umjetnost i duhovnost, a 2011. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjeru Likovna pedagogija kod red. prof. Maje Franković na katedri za grafiku. 2014. godine završila je jednogodišnji poslijediplomski studij Interdisciplinarna grafika na Akademiji likovnih umjetnosti Eugeniusza Gepparta u Wroclawu.

Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je za svoj rad dobila više zahvala i priznanja (W. Koshatsky kunst prize 2019. i 2013. u Beču, ExTempore Grožnjan 2019., ExTempore Piran 2019. …). Bavi se intimnom problemima stvaralaštva, a izražava se u tradicionalnim grafičkim tehnikama, crtežu i oblikovanju umjetničkih knjiga – objekata. Bavi se edukacijom i znanstveno istraživačkim radom, a od 2019. godine ima i status samostalne umjetnice.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Samostalna izložba Tihane Karlović pod nazivom “Oblak” u Galeriji ZILIK

Comments are closed.