jazzhr - tvornica kulture zagreb / sandra halužan i ivan bonačić - 2022.

Prvi JazzHR koncert u 2022. u Tvornicu dovodi Sandru Halužan i Ivana Bonačića

JazzHR sezona zbog pandemije koronavirusa počinje nešto kasnije od planiranog. Tako će se prvi koncert održati u srijedu, 16. ožujka 2022. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture i pred publiku donijeti čak dvije koncertne promocije albuma! Sandra Halužan predstavit će izdanje “Vu plavem”, dok će Ivan Bonačić odsvirati album “Dream Aviary”.


Ulaznice za koncert Sandre Halužan i Ivana Bonačića moći ćete nabaviti u sustavu Entrio po cijeni od 70 kuna od utorka, 1. ožujka. Koncert će se održati u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Ulaz za publiku će biti moguć isključivo uz predočenje Covid potvrde, tj. preboljenju, cijepljenju ili važećem testu. Testiranja na ulazu neće biti kako se ne bi stvarale gužve, što znači da svi koji se testiraju moraju sami to napraviti negdje drugdje. Organizatori mole posjetitelje da u koncertni prostor dođu na vrijeme kako bi se izbjegle gužve. Ulaz se otvara u 19 sati, dok će koncert početi u 19:30 sati.

Sandra Halužan hrvatska je multi-instrumentalistica i vokalistica

Ona je vokalna pedagoginja, aranžerka i skladateljica koja potječe iz glazbene obitelji. Klasičnu glazbenu naobrazbu stekla je u školama Vatroslav Lisinski (teorija glazbe i klarinet) i Blagoje Bersa (solo pjevanje). Od 2017. godine bavi se improvizacijom i pohađa seminare jazz glazbe kod međunarodno priznatih glazbenika. Od 2018. godine podučava individualno suvremeno, jazz i zborno pjevanje u Glazbenoj školi Ladislav Račić (Rock akademija) u Zagrebu.

Halužan okuplja i kvartet, a on djeluje u sastavu Joe Kaplowitz (klavir), Bojan Skočilić (kontrabas) i Antun Profeta (bubnjevi). Ona u njemu pjeva te svira saksofon, klarinet i indijansku flautu. U tom sastavu komponira i izvodi jazz aranžmane autohtonih zagorskih skladbi te autorskih skladbi na autohtonom zagorskom jeziku. Album Vu plavem (Geenger Records, 2022.) broji devet autohtonih zagorskih skladbi iz davnih 1900-ih i kasnijih godina. A njih je Sandra aranžirala u novom jazz/blues stilu i dodala mu autorsku skladbu Iščem.

Pjesme joj govore o čovjeku iz Zagorja, načinu življenja na zagorskim bregima prije više od sto godina, o mukama težaka, preživljavanju rata, odlascima i ponovnim vraćanjima svojim korijenima i precima, univerzalnoj ljubavi, te vječnoj potrazi za suštinom bivanja.

Na prvom JazzHR koncertu nastupa i Ivan Bonačić

On je saksofonist, flautist i skladatelj rođen u Dubrovniku 1988. godine. Glazbeno obrazovanje (klarinet i saksofon) počinje u glazbenoj školi Luka Sorkočević. Nakon završene srednje škole upisao je akademiju i 2014. godine diplomirao na jazz odsjeku Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi prof. Karlheinza Miklina. Bonačić je svoj kvartet osnovao još u studentskim danima. Trenutačno ga uz njega čine Viktor Lipić (orgulje), Filip Pavić (gitara) i Borko Rupena (bubnjevi).

Nakon albuma prvijenca Kraken (Geenger Records, 2017.), predstavlja svoj drugi autorski album Dream Aviary (2022.). On je dobio naziv po ograđenom prostoru “aviary” (hrv. volarij), u kojem se nalaze različite ptice koje mogu slobodno letjeti, ali samo u granicama tog prostora i riječi “dream” (hrv. san). Tako je nastao imaginarni prostor u kojem se naši životi ne prestaju događati zato što svijet prolazi kroz turbulencije. To je prostor koji ima svatko i u kojemu njegovi snovi mogu slobodno letjeti i stvarati nove vizije budućnosti koja nas čeka.

Na albumu se mogu čuti utjecaji raznih tema, promišljanja i iskustava života. Od starih majstora i uzora poput Joea Hendersona, preko ljeta, Brazila i migracije lastavica u naše krajeve pa do dubrovačkog Lapada i oblaka koji ga nadvisuju. Ivana Bonačića možete pratiti na njegovom Facebook profilu. Više o JazzHR koncertima doznajte na mrežnim stranicama jazz.hr.

Tagged