jupiter | 2023.

Predavanje “Jupiter izbliza” održat će se u zagrebačkoj Zvjezdarnici u srijedu, 22. studenog 2023. godine

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb u Opatičkoj ulici 22 na Gornjem gradu, održat će se znanstveno-popularno predavanje “Jupiter izbliza: istraživanje divovskog planeta svemirskim letjelicama”. Predavanje će se održati u srijedu, 22. studenog 2023. godine, s početkom u 20 sati. Predavač je Zoran Knez iz Zvjezdanog sela Mosor iz Splita. I dodajmo, ulaz na ovo predavanje je slobodan.


U prvom dijelu predavanja će biti ukratko izneseni razlozi zbog kojih Jupiter smatramo intrigantnim i vrijednim proučavanja. Ukratko će biti i rekapitulirana ranija istraživanja toga planeta svemirskim letjelicama koje su prolazile pokraj njega ili su oko njega orbitirale. A središnji dio predavanja će biti posvećen trenutno aktivnoj misiji NASA-ine svemirske letjelice Juno.

Također, na predavanju Jupiter izbliza: istraživanje divovskog planeta svemirskim letjelicama bit će opisan specifični način na koji ona obilazi oko Jupitera. Također, bit će izneseni neki od najzanimljivijih rezultata njenih opservacija. U završnom dijelu predavanja će biti ukratko opisani i profili dviju budućih svemirskih misija koje su posvećene proučavanju Jupiterovog sustava. A to su ESA-in JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) i NASA-ini Europa Clipper. Više o Zvjezdanom selu Mosor ili kako se na engleskom zove Starry village Mosor na mrežnim stranicama zvjezdano-selo.hr.

VIDEO: Jupiter – misija satelita JUNO

Tagged