zagrebački solisti / plato gradec, zagreb / 2020.

Počinje 31. Muzički biennale Zagreb – kreće blok izvedbi naziva “Furioso!”

31. muzički biennale Zagreb službeno započinje u nedjelju, 18. travnja 2021. godine. Ovaj ključni festival suvremene glazbe bogatim programom proslavit će svoj 60. rođendan i to u četiri festivalska bloka. Prvi blok odvija se pod nazivom Furioso!

U Hrvatskom glazbenom zavodu će se održati svečani koncert u nedjelju, 18. travnja s početkom u 20 sati i time službeno otvoriti prvi blok festivala. Zagrebački solisti će predstaviti nekoliko djela domaćih skladatelja. Praizvest će se djelo Concerto scosso Gordana Tudora, a odsvirat će i Koncertantne improvizacije utemeljitelja MBZ-a Milka Kelemena, zatim Lirske varijacije Rubena Radice, Perpetuum Mobile Stanka Horvata te Dva stavka za gudače Frane Paraća.


Skladatelj Gordan Tudor istaknuo je kako je svoju skladbu Concerto scosso posvetio stradalima u potresu u Sisačko – moslavačkoj županiji. Koncert će se prenositi uživo na 3. programu Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, kao i na platformi HRTi. Koncert apsolvenata i studenata viših godina Muzičke akademije u Zagrebu održat će se u 18 sati također u HGZ-u. Na online koncertu u 22 sata će Black Page Orchestra praizvesti djela Alena i Nenada Sinkauza Sinking Toilet Water Level te Ivane Kuljerić Bilić Scarlet Woman Looking to the Left. Ovaj koncert publika će ga moći pratiti putem live streama na YouTube kanalu MBZ-a.

31. muzički biennale zagreb / 2021.

31. Muzički biennale Zagreb – Što nas očekuje u nastavku?

U ponedjeljak, 19. travnja, očekuje nas koncert u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina. Koncert počinje u 19:30 sati, a njime će nas počastiti orguljaši Pavao Mašić i Katarina Javora. Na tom koncertu moći će se nazočiti i fizički, no, naravno, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. U sklopu prvog programskog bloka MBZ-a, u utorak, 20. travnja, obilježit će se i 20. rođendan Cantus Ansambla, koji je izniknuo upravo na MBZ-u. I ovaj koncert prenosit će se uživo na YouTube kanalu MBZ-a.

Dan kasnije, u srijedu, 21. travnja u 18 sati, očekuje nas razigrani nastup pijanista Ivana Batoša koji ćete moći pratiti na YouTube kanalu MBZ-a. Održat će se i live stream koncerta iz Bratislave na kojem će slovački Quasars ansambl u 20 sati izvesti nekoliko novih, ali i nekoliko već poznatih djela domaćih i stranih skladatelja.

Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom u četvrtak, 22. travnja, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će Ansambl studenata Muzičke akademije za Novu glazbu – ASMANGU. Više informacija o Festivalu suvremene glazbe doznajte na mrežnim stranicama na adresi mbz.hr.

Tagged