par-nepar | tena pataky & vedran komerički | knap zagreb | 2020.

Par – nepar, veliki brodvejski hit, otvara novu sezonu Kazališta Knap i to na Sceni Vidra u petak, 16. listopada 2020. godine

Kazalište Knap nastavlja seriju svojih uspješnih kazališnih predstava te novu sezonu otvara brodwayskim hitom “Par – Nepar”. Ovaj komad po prvi puta se postavlja na neku zagrebačku pozornicu. Dobro poznat hitmejker Boris Kovačević ovom predstavom, prema tekstu Billa Manhoffa, nastavlja niz svojih uspješnih komedija. Teme koje na duhovit način obrađuju muško – ženske odnose nepresušan su izvor inspiracije ovog renomiranog kazališnog redatelja. Godine 1970. po ovom djelu snimljen je film s Barbrom Streisand i Georgom Segalom u glavnim ulogama, dok će Knap kao često do sada promovirati mlade talentirane glumce Tenu Pataky i Vedrana Komeričkog.

Radnja ovog komada opisuje niz situacija koje se događaju u stanu osamljenog “knjiškog moljca” u koji igrom slučaja useljava izazovna “glumica”, u stvari djevojka koju se može iznajmiti na sat. Dok se mladić grčevito bori da očuva svoje duboko moralne principe, djevojka principa uopće nema. Prisilni zajednički život ovo dvoje, tako različitih ljudi uskoro se pretvara u turbulentan niz komičnih, dramatičnih i emotivnih zbivanja s neizvjesnim ishodom.

Wilton Bill Manhoff (1919. – 1974.) hollywoodski je scenarist, producent i dramatičar. Slavu je stekao kao scenarist megapopularnih američkih TV-serija među kojima se ističu Obitelj Partridge, Sve u obitelji, Soba 222 i Neobičan par. Predstava Par – nepar odigrat će se u na sceni Vidra u petak, 16. i u subotu, 24. listopada 2020. godine u 20 sati. Dodajmo da kazalište Knap privremeno mijenja adresu zbog posljedica potresa u Zagrebu i obnove zgrade. Tako od rujna 2020. godine pa nekoliko narednih mjeseci svoje izvedbe održava na sceni Vidra u Draškovićeva 80. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi knap.hr/kazaliste.

“Par – nepar” je turbulentan niz komičnih, dramatičnih i emotivnih zbivanja s neizvjesnim ishodom

Boris Kovačević diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji za kazalište, film i televiziju 1983. godine u Zagrebu. Režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio-drama, tv reklama i manifestacija. Od značajnijih režija ističu se Munchhausen i Ja, tata! u Teatru Exit, Mi djeca s kolodvora Zoo i Dr. Dolittle u Zekaemu, Maturanti u Dječjem kazalištu Dubrava, Izumitelj u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Muškarci su s Marsa, žene su s Venere na Sceni Vidra i Kod kuće je nagore u KNAP-u. Od 2009. godine voditelj je kazališta KNAP u Centru KNAP u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Tena Pataky rođena je 1995. godine u Zagrebu. Godine 2018. završava studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Do sada je ostvarila uloge u predstavama Avijonko se ženi (Scena Gorica), Kameni svatovi (Žar ptica), Bijela kuga (Kazalište Virovitica) te u božićnoj predstavi Kraševa slatka bajka. Iza sebe ima dva kratkometražna filma.

Vedran Komerički rođen je 1980. godine u Zagrebu. Godine 2009. završava studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u klasi profesora Željka Vukmirice monodramom Hamlet. Nakon studija glumi u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci u kojem je odigrao desetak uloga u lutkarskim predstavama i mjuziklima. Od 2013. godine samostalni je umjetnik i usporedno se počinje baviti dramskom pedagogijom. Asistirao u režiji Zlatku Svibenu, Krešimiru Dolenčiću i Robertu Boškoviću. A igra u predstavama Zijaha Sokolovića i Anje Maksić Japundžić te predstavama Teatra Gavran.

Tagged