opera carmen - hnk zagreb - 2020

Opera Carmen u režiji Arnauda Bernarda održava se u HNK-u Zagreb

Opera Carmen u režiji Arnauda Bernarda čija je premijera bila 23. listopada, iznimno će se izvesti i u subotu, 31. listopada 2020. godine s početkom u 18 sati. Operom će ravnati maestro Marcelo Mottadelli.

Postavljanje ove zahtjevne i jedne od najomiljenijih opera u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nakon čak 13 godina, svjedočanstvo je posebnog vremena u kojem živimo. Ta specifičnost bila je vidljiva i tijekom samih izvedbi posebice u energiji umjetnika s obzirom na epidemiološke okolnosti kojima je prilagođena.

Vječno aktualna opera Carmen Georgea Bizeta o ljubavi i slobodi vrlo dobro je poznata i onima koji nisu uobičajena operna publika ponajviše zbog strastvene ljubavne priče, blistavo napisanih arija i prizora koji suptilno citiraju španjolski folklor.

Djelo je nastalo prema istoimenoj, ne osobito prihvaćenoj, pripovijetki Prospera Mériméea temeljenoj na istinitoj dramatičnoj i romantičnoj priči s primjesama surova realizma, o ljubavnome trokutu ciganke Carmen, vojnika Don Josea i toreoadora Escamilla.Likovi u kojima su oslikane tajnovite dubine ljudske psihe, eros kakav su osjećali stari; zavodljiv, razigran, zajedljiv, demonski, neobuzdan (Friedrich Nietzsche) i fatalna strast među njima pokreću dramsku radnju, vodeći je ka neminovnom tragičnom završetku.

Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnoj stranici HNK-a na adresi hnk.hr.

Opera Carmen je na praizvedbi 3. ožujka 1875. godine u Parizu doživjela fijasko

Daljnji put Bizetove Carmen, za koju su libreto napisali H. Meilhac i L. Halévy, bio je vrtoglav uspon djela do svjetske slave, da bi je danas gotovo svi smatrali vrhuncem opernoga stvaralaštva. Latinski prijevod imena naslovne junakinje znači pjesma, odnosno začarana pjesma ili proročanski izraz koja briše granice između svjetova – pjesmom između teksta i glazbe, začaranom poemom između stvarnosti i fantazije, proročanstvom granice epoha.

Našavši svoj put do najširih slojeva publike, opera je postala apsolutnim bestsellerom i neizostavnim dijelom repertoara svake operne kuće. U svijetu, Carmen je izvođena više i češće od svih ostalih opernih naslova, a pojedine arije poput habanere, seguidille ili toreadorove arije moguće je uspoređivati s najvećim glazbenim hitovima našega doba. A brojne preradbe, adaptacije te mnoga različita umjetnička djela inicirana tom operom, jasno govore kako se radi o posve iznimnom djelu.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -