hrvatsko narodno kazalište zagreb / lipanj 2015

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – središnja i najstarija kazališna institucija u Hrvatskoj

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu središnja je i najstarija kazališna institucija u Hrvatskoj, a u njoj djeluju tri ansambla: operni, dramski i baletni. Godišnje se izvede najmanje dvanaest premijera, što uz dvadesetak repriznih naslova rezultira s više od dvjesto dvadeset scenskih izvedbi po sezoni. Kao središnja nacionalna kuća Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu njeguje raznovrstan program te uz uprizorenja djela domaćih autora različitih stilova i razdoblja, izvodi i djela klasičnoga i suvremenog svjetskog repertoara. Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta otvorena 1895. godine u Zagrebu na tadašnjem Sveučilišnom trgu (danas Trg Republike Hrvatske), a projektirana je za 750 gledatelja. Neobarokna zgrada HNK je remek – djelo kasnog historizma austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera.

Novo kazalište svečano je otvoreno 14. listopada 1895., kad je u 14 sati austro-ugarski car Franjo Josip I. sa balkona kazališta, pred brojnim Zagrepčanima i gostima iz svih hrvatskih krajeva, simbolično izveo zadnji udarac srebrnim čekićem, što ga je za tu prigodu izradio kipar Robert Frangeš Mihanović. Prva predstava u novoj zgradi je održana istoga dana u 19 sati, također u nazočnosti cara i brojnih uzvanika. Predstava Slava umjetnosti, bila je alegorijski scenski prolog u tri slike Stjepana Miletića uz glazbu Ivana pl. Zajca, u čemu su nastupali prvaci Drame, Opere i Baleta, a izvedena je i osma slika opere Nikola Šubić Zrinski koju je također napisao Ivan pl. Zajc.Zgrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu je do danas imala dvije obnove. Prva obnova trajala je od 18. svibnja do 14. listopada 1937. godine kada su rekonstruirani tehnički uređaji te druga, sveobuhvatnija građevinska obnova i rekonstrukcija od 1. veljače 1967. do 27. studenoga 1969. godine. Tada je obnovljeno je i zapadno krilo zgrade Kola, koje je za potrebe kazališta podignuto tijekom njegove gradnje, a koje se podzemnim hodnikom ispod Hebrangove ulice (Zeleni val) povezalo sa zgradom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – najstarija i središnja nacionalna kazališna institucija

Povijest Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu (HNK), najstarije i središnje nacionalne kazališne institucije, započinje tridesetih godina 19. stoljeća u okviru političkih i kulturalnih ideja hrvatskoga narodnog preporoda. No, umjetničkom i profesionalnom konstituiranju matičnoga kazališta hrvatskoga glumišta u Zagrebu prethodi višestoljetni scensko – kazališni kontinuitet. U povijesti kazališta nikada se nije odustajalo od onoga što je duboko u njegovom umjetničko – repertoarnom kanonu – hrvatski jezik i hrvatsko umjetničko stvaralaštvo (književna i glazbena djela hrvatskih autora – baštinska i nova, glumci, plesači, pjevači, redatelji, likovni umjetnici, dirigenti, ..).

Istodobno, to izrazito nacionalno obilježje ne znači zatvaranje u vlastita dvorišta, nego upravo obrnuto. Igranje široke svjetske literature te svojevrstan scenski kozmopolitizam i umjetnička otvorenost ne samo prema susjedstvu, presudno je obilježje naše kazališne i kreativne živosti od samoga osnutka, u repertoaru kao i u umjetničkom sastavu svih ansambala: umjetnici iz različitih zemalja i kultura dolazili su ovamo, gostovali ili ostajali kod nas živjeti, ostavljajući duboke tragove svoje kreativne energije.

hrvatsko narodno kazalište zagreb / svibanj 2015

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -

32 thoughts on “Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – središnja i najstarija kazališna institucija u Hrvatskoj

Comments are closed.