ivan repušić - la traviata - hnk zagreb - 2022.

Gala operna večer u HNK-u – Verdijeva Traviata pod ravnanjem Ivana Repušića

Gala operne večeri u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se u četvrtak i subotu, 9 i 11. lipnja 2022. godine, a uveličat će ih izvedbe Verdijeve opere Traviata. Operom će ravnati proslavljeni dirigent Ivan Repušić, šef dirigent Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu te šef dirigent Zadarskog komornog orkestra. Režiju opere Traviata koja je premijerno u HNK-u izvedena 21. travnja potpisuje argetinski redatelj Hugo de Ana.


Bit će to ekskluzivna operna večer i stoga što će u ulozi Violette Valery nastupiti sopranistica Mariangela Sicilia. Nju je francuski Le Monde proglasio “čudom vokalne čvrstoće”, a njemački Der Tagesspiegel “sopranom koji blista poput provansalskog jutarnjeg sunca”.

O operi Traviata

Svoju je Traviatu veliki Giuseppe Verdi pripremao s velikim žarom. Utoliko je i bilo veće iznenađenje kada je on, tada već svjetski slavan autor, s tim novim djelom 6. ožujka 1853. godine doživio velik neuspjeh u venecijanskome kazalištu La Fenice.

Još za vrijeme rada na predstavi pisao je prijatelju: “Nemoguće je ili skoro nemoguće da netko drugi nasluti za čime ja čeznem. Ja čeznem za novim, velikim promjenama, punim i smjelim sadržajima… I to smjelim do krajnosti, o novim oblicima koje se ujedno može uglazbiti… U Veneciji pripremam Damu s kamelijama, koja će možda imati naslov La traviata. To je sadržaj iz ovoga vremena. Netko drugi možda to ne bi radio zbog kostima, zbog razdoblja i zbog mnogih drugih glupih primisli. Ja to radim s najvećim zadovoljstvom. Svi su galamili kad sam se usudio dovesti na pozornicu grbavca. A ja sam bio sretan što sam napisao Rigoletta.”

Glavno lice drame Margerita Gautier, u operi je postala Violetta Valéry, milosnica bogataša koja slučajno susreće mladića s kojim doživi iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere – la traviata. Tj. zalutala, skrenula s puta. Više informacija o Giuseppeu Verdiju doznajte na Wikipediji.

Tagged