ivan repušić - la traviata | hnk zagreb | 2022.

Gala operne večeri u HNK-u – Verdijeva Traviata pod ravnanjem Ivana Repušića izvodi se 9. i 11. lipnja 2022. godine

Gala operne večeri u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se u četvrtak i subotu, 9. i 11. lipnja 2022. godine, a uveličat će ih izvedbe Verdijeve opere Traviata. Operom će ravnati proslavljeni dirigent Ivan Repušić, šef dirigent Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu te šef dirigent Zadarskog komornog orkestra. Režiju opere Traviata koja je premijerno u HNK-u izvedena 21. travnja potpisuje argetinski redatelj Hugo de Ana.

Bit će to ekskluzivna operna večer i stoga što će u ulozi Violette Valery nastupiti sopranistica Mariangela Sicilia. Nju je francuski Le Monde proglasio “čudom vokalne čvrstoće”, dok je njemački Der Tagesspiegel napisao da je ona “sopran koji blista poput provansalskog jutarnjeg sunca”…

O operi Traviata

Svoju je Traviatu veliki Giuseppe Verdi pripremao s velikim žarom. Utoliko je i bilo veće iznenađenje kada je on, tada već svjetski slavan autor, s tim novim djelom 6. ožujka 1853. godine doživio velik neuspjeh u venecijanskome kazalištu La Fenice.

Još za vrijeme rada na predstavi pisao je prijatelju: “Nemoguće je ili skoro nemoguće da netko drugi nasluti za čime ja čeznem. Ja čeznem za novim, velikim promjenama, punim i smjelim sadržajima… I to smjelim do krajnosti, o novim oblicima koje se ujedno može uglazbiti… U Veneciji pripremam Damu s kamelijama, koja će možda imati naslov La traviata. To je sadržaj iz ovoga vremena. Netko drugi možda to ne bi radio zbog kostima, zbog razdoblja i zbog mnogih drugih glupih primisli. Ja to radim s najvećim zadovoljstvom. Svi su galamili kad sam se usudio dovesti na pozornicu grbavca. A ja sam bio sretan što sam napisao Rigoletta.”

Glavno lice drame Margerita Gautier, u operi je postala Violetta Valéry, milosnica bogataša koja slučajno susreće mladića s kojim doživi iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere – la traviata. Tj. zalutala, skrenula s puta… Više informacija o Giuseppeu Verdiju doznajte na Wikipediji.

Tagged