franz ferdinand - 2021. - foto: donald milne

Franz Ferdinand, škotski rock bend, dolazi u Malu dvoranu Doma sportova

Škotski rock bend Franz Ferdinand dolaze u Zagreb u Malu dvoranu Doma sportova! Koncert će se održati u ponedjeljak, 25. travnja 2022. godine, a bend u Zagreb dolazi u sklopu turneje kojom donose najveće hitove iz gotovo dva desetljeća duge karijere.

Na jedno od najvećih stranih glazbenih gostovanja u Zagrebu koje će se održati sljedeće godine, Franz Ferdinand dolaze u naš Grad na svoj prvi samostalni nastup. Bend sa sobom donosi i svoju opremu i produkciju, zbog čega će prva “greatest hits” turneja benda biti ona za pamćenje. Turneju “Hits To The Head” prati i izlazak kolekcije od 20 najvećih hitova kojima je bend osvojio svijet, a nju najavljuje singl “Billy Goodbye”. Dodajmo da će album bend tijekom proljeća 2022. predstaviti na nastupima uživo.


Franz Ferdinand bez sumnje je jedan od najvećih rock bendova, ali i prava glazbena institucija koja je iznjedrila neke od najvećih hitova u svojoj sada već dugačkoj karijeri. Označili su svojevrsnu renesansu otočkih bendova, donijeli euforiju na plesni podij i gitarske riffove s pamtljivim tekstovima, te su sv. Svojom glazbom uistinu su obilježili cijelu generaciju. Bend je objavio cijelu nisku studijskih izdanja i bezvremenskih hitova koja im je osigurala hordu obožavatelja diljem svijeta. Bez Franza Ferdinanda je teško može zamisliti program ijedne radijske postaje, dobrog tuluma ili plesa u klubu.

Singl “Darts Of Pleasure” iz 2003. godine označio im je početak karijere

Uslijedio je mega popularni Take Me Out koji je eksplozivno osvojio međunarodnu publiku i svjetske glazbene festivale. Taj megahit ih je postavio na zvjezdano glazbeno nebo, a odmah su osvojili i Grammy nominaciju za najbolju rock izvedbu. Sve je to bio uvod u debitantski album Franz Ferdinand koji se prodao u gotovo četiri milijuna primjeraka diljem svijeta. A za njega su osvojili Mercury nagradu i Grammy nominaciju za najbolji alternativni album.

Uslijedili su albumi You Could Have It So Much Better, Tonight: Franz Ferdinand, Right Thoughts, Right Words, Right Action kao i Always Ascending. Na potonjem albumu su radili s najboljim producentima Hot Chipom, Todd Terjeom ili Philippeom Zdarom. Gotovo dva desetljeća rada, milijuni prodanih ploča, mnoštvo glazbenih priznanja, ali i osvojeni vrhovi glazbenih top ljestvica, zaslužni su za to da su Franz Ferdinand jedan od najprepoznatljivijih bendova današnjice.

Singl “Take me out” bend Franz Ferdinand je upisao u rock klasike

Nakon njega bend je nastavio nizati bezvremenske hitove. Izdvojit ćemo Do you want to, No you girls, Walk away, This fire, Love Illumination, Jacqueline, Ulysses, The Dark Of The Matinée i Glimpse of love. A sve njih Franz Ferdinand donosi u Dom sportova! Na prvom samostalnom susretu sa Zagrebom, uz bok glavnom vokalu i gitaristi Alexu Kapranosu stajat će dugogodišnji suradnici. To su Bob Hardy (bas), Dino Bardot (gitara), Julian Corrie (gitara, klavijature) te nova bubnjarka Audrey Tait. Više o ovom škotskom bendu doznajte na službenim stranicama na adresi franzferdinand.com.

Ulaznice u prodaju kreću u petak, 12. studenog 2021. godine, po cijeni od 180 kuna. Ta cijena će vrijediti do 31. prosinca. S prvim danom nove godine, od 1. siječnja 2022., ulaznice će koštati 200 kuna. Ukoliko ih ostane, na dan koncerta cijena će im biti 230 kuna. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a) te sva prodajna mjestima Eventima.

Video: Franz Ferdinand – Take Me Out

Video: Franz Ferdinand – Do You Want To

Tagged