riječki filmski forum / 2020.

Riječki filmski forum – dolazi trinaest recentnih svjetskih filmskih ostvarenja

Riječki filmski forum – njegovo prvo izdanje – održat će se od 28. kolovoza do 2. rujna 2020. godine u Ljetnom Art-kinu u Rijeci. Publici će premijerno predstaviti niz sjajnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. RIFF se održava u okviru programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Novi koncept ove filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi tematiziraju. Riječki filmski forum u petak, 28. kolovoza otvara regionalna premijera filma “Za Samu”. To je jedan od najnagrađivanijih ovogodišnjih dokumentaraca sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa. Projekcija se održava u suradnji s međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDox.


Riječ je o zapanjujućem uratku u kojem se autorica kroz intimnu formu filmskog pisma obraća svojoj kćeri pripovijedajući o preživljavanju u Siriji tijekom građanskog rata. Za Samu je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarca. Prvi je dokumentarac u povijesti nominiran za čak četiri prestižne nagrade BAFTA. Osvojio je, između ostalog, nagradu publike na festivalu IDFA, Europsku filmsku nagradu za najbolji europski dokumentarac, nagradu Zlatno oko na festivalu u Cannesu, nagradu Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Al Jazeera Balkans…

Riječki filmski forum u filmskom programu donosi još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta

Selekcija je rezultat timskog rada kolektiva Art-kina predvođenog ravnateljicom Slobodankom Mišković i filmskog kritičara Dragana Rubeše. Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega.

Nakon otvaranja, u subotu, 29. kolovoza, uslijedit će riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije Tereza37, u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom. Premijeri će nazočiti i sam redatelj, producentica filma Irena Marković te scenaristica i glavna glumica Lana Barić. Ona u ulozi 37-godišnje Tereze koja, u upornom nastojanju da postane majka, otkriva novostečenu slobodu.

Pored Tereze37, igrana selekcija RIFF-a donosi filmove sa snažnim ženskim ulogama

Gledat ćete redateljske dugometražne prvijence mladih i nagrađivanih redatelja. Američku indie dramu s elementima komedije Sveta Frances redatelja Alexa Thompsona i belgijsku dramu o odrastanju Cleo redateljice Eve Cools. Iz Irana na veliko platno Ljetnog Art-kina premijerno stiže napeta i uzbudljiva kriminalistička drama Samo 6,5 redatelja Saeeda Roustaeea te aktualan dokumentarni film Pljačka, o lošem upravljanju vodenim resursima u Iranu koji nemaju samo ekološke, već i društvene posljedice.

Društveno – politički odraz današnjice donosi i nagrađivani Mamac redatelja Marka Jenkina, začudan crno-bijeli igrani film snimljen na 16-mm vrpci. On govori o posljedicama napadne apartmanizacije u pitoresknom britanskom priobalnom gradiću. Iz Južnoafričke Republike stiže Tetkica redatelja Olivera Hermanusa, drama o aparthejd režimu bjelačke vojske koja pronicljivo propituje poimanje muškosti.

U kombinaciji dokumentarno – igranog filma Drago mi je, drugovi! jedinstveni je testament oživljavanja minulih komunističkih kooperativa u ruralnim krajevima Portugala. Američki dokumentarac Feels Good Man, još neprikazan u Europi, donosi fascinantnu priču o načinima na koje nepredvidiva i neuhvatljiva online stvarnost, kroz prizmu internetskog fenomena meme i kontroverzne platforme 4chan, može oblikovati naš svijet te ostaviti posljedice koje su izvan naše kontrole.

RIFF donosi i tri glazbena dokumentarca

Irsko – britanski A Dog Called Money redatelja Seamusa Murphyja o stvaranju glazbenog albuma PJ Harvey, britanski White Riot redateljice Rubike Shah o formiranju Rock Against Racism inicijative uslijed porasta fašističkih i ksenofobnih tendencija u britanskoj javnosti sedamdesetih te DIY: Priča o Combat Rocku, finski dokumentarac o nastanku kultne glazbene izdavačke kuće Combat Rock Industry. Od trinaest spomenutih naslova čak je deset hrvatskih premijera. To su Za Samu, Feels Good Man, Cleo, Pljačka, Samo 6,5, Drago mi je, drugovi!, Sveta Frances, A Dog Called Money, DIY: Priča o Combat Rocku i White Riot.

Ulaznice za Riječki filmski forum su u prodaji od petka, 21. kolovoza. One se mogu kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije. Zbog ograničenog broja mjesta ne postoji mogućnost rezervacije ulaznica za RIFF! Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici na adresi riff.hr ili na stranici Art-kina na adresi art-kino.org.

Tagged