fest jazza koprivnica 2023

Fest jazza Koprivnica 2023 održat će se 7. i 8. srpnja pod neizostavnim motom “Dijelimo radost i glazbu”

Koprivnički jazz festival “Fest jazza Koprivnica 2023” i ove će godine u sklopu poznate glazbene manifestacije drugog vikenda u srpnju ugostiti blizu stotinu glazbenika iz Hrvatske, Italije, Brazila, Portugala, Indije i Njemačke. I dodajmo, Fest jazza Koprivnica 2023 će imati cjelodnevni program jer će glazbenici nastupiti i u jutarnjim i večernjim programima. Također, ovo će biti deveto izdanje festivala već dobro poznatog svim ljubiteljima jazza, dobre zabave i ljetnih koncerata. U dva dana festivalskog programa – u petak i subotu, 7. i 8. srpnja 2023. godine – i pod neizostavnim motom “Dijelimo radost i glazbu | Share happiness & music”, Koprivnica ponovno postaje središte glazbenih zbivanja.

Fest Jazza Koprivnica 2023 započinje u petak, 7. srpnja od 16 sati. Tada će se početi održavati bubnjarska radionica u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić pod vodstvom mentora Clàudia Infante, jednog od najpoznatijih brazilskih bubnjara. Osim brojnih snimanja u studiju i turneja s poznatim brazilskim glazbenicima Clàudio redovito vodi tečajeve i radionice sviranja bubnjeva i udaraljki diljem Brazila, Južne Amerike i SAD-a. A u Koprivnici će u sklopi dvosatnog programa polaznicima približiti brazilske i latino-američke ritmove. Spomenimo da na radionici mogu besplatno sudjelovati bubnjari početnici i napredni svirači.

Glazbeni program na koprivničkom Zrinskom trgu započinje u petak, 7. srpnja od 20 sati. A nakon svečanog otvorenja festivala održat će se koncert Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera. Ovaj jedinstveni projekt koji Rundekove bezvremenske hitove predstavlja u novim aranžmanima za big band objavili su na zajedničkom albumu Za vašu poslijepodnevnu razonodu koji je ove godine i nagrađen Porinom za najbolji album pop glazbe i najbolji aranžman, tj. dobio ga je Miron Hauser za skladbu Ena.

Nastupaju i Michelangelo Scandroglio, Balkan Zoo ensamble i Nina Ćorić

Darko Rundek će uz članove Jazz orkestra HRT-a, u suradnji s Majom Rivić i Igorom Pavlicom na Fest Jazza Koprivnica 2023 izvesti svoje najveće hitove. Tako ćemo čuti Šejn, Ena, Šal od svile, Bi mogo da mogu, Uhode, Čudne misli, Apokalipso, Ruke, Ti i ja. Ali i mnoge druge…

Koncertom Michelangelo Scandroglia, zvijezde mlade generacije talijanskog jazza, nastavlja se suradnja koprivničkog festivala s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. A Michelangelo je s 24 godine već osvojio neke od najvećih glazbenih nagrada u Europi. Pobijedio je na Riga International Jazz Bass natjecanju, Conad Jazz Contestu u sklopu festivala Umbria Jazz s Paolom Fresuom u žiriju, ali i na najprestižnijem španjolskom jazz natjecanju Getxo. Spomenimo da je na potonjem pobijedio sa svojim kvintetom 2021. godine. A na Fest Jazz Koprivnica 2023 predstavit će svoj album In the Eyes of the Whale.

Prvi dan festivala, u petak, 7. srpnja, zatvorit će koncert Balkan Zoo ansambla i Nine Ćorić u klubu Nautilus. Oni izvode glazbu balkanskih elemenata u novim modernim jazz aranžmanima. A kako sami kažu, svojom interpretacijom romske glazbe žele “izgraditi nove mostove razumijevanja i doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu”.

Fest jazza Koprivnica 2023 u subotu, 8. srpnja, kreće u 10 sati koncertom na Zrinskom trgu

Kao i svake godine do sada, svira se i u subotnjem jutarnjem terminu od 10 sati. A tada će se na Zrinskom trgu predstaviti Puhački orkestar Virje koji okuplja 40-ak aktivnih članova, a dirigent je Josip Pankarić. U večernjem programu drugog dana Fest Jazza Koprivnica 2023 nastupa poznata portugalska jazz glazbenica Amália Baraona sa svojim kvintetom, koja će u Koprivnici predstaviti svoj najnoviji četvrti studijski album Everyday a Little Love.

Album će Amália Baraona predstaviti u društvu renomiranih glazbenika. To su Martin Gjakonovski, njemački kontrabasist makedonskih korijena, brazilski bunjar i perkusionist Claudio Infante te hrvatskih glazbenika Viktora Lipića (klavijature) i Mire Kadoića (flauta i saksofon). A ovogodišnji jazz festival zatvara koncert indijskog sastava The Bodhisattwa Trio i hrvatskog Mimika Orchestra koji će po prvi put uživo izvesti svoj nedavno objavljeni album Frontier, koji žanrovski kombinira jazz i suvremenu europsku klasičnu glazbu uz utjecaje indijske tradicionalne glazbe, drum’n’bassa i rocka.

U slučaju lošeg vremena koncerti u sklopu festivala Fest Jazza Koprivnica 2023 održat će se u Domu mladih Koprivnica. Napominjemo da je ulaz na sve programe ovog koprivničkog jazz festivala slobodan. Vidimo se u petak i subotu, 7. i 8. srpnja 2023. godine na devetoj po redu manifestaciji Fest Jazza Koprivnica! Više informacija o festivalu saznajte na mrežnoj stranici festivala na adresi festjazza.com.

VIDEO SPOT: Jazz orkestar HRT-a i Darko Rundek – Ena

Tagged