jasna damnjanović - hvatači snova - msu zagreb - 2020

Art brut scena u MSU-u – autsajderska underground izložba Hvatači snova

Upoznajte nevidljive kreativce i talente umjetničkog undergrounda Hrvatske i Srbije, čija zapanjujuća, čudnovata djela krše uvriježene norme! Nova izložba “Hvatači snova” u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja 20 autora s marginalne, autsajderske i art brut scene, a održat će se u “Prostoru za povremene izložbe” (1. kat MSU-a) od 30. listopada do 1. prosinca 2020. godine.

Izložba “Hvatači snova” obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekt i početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe.

Nastala je u suradnji sa udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od svog osnutka 2014. godine bavi otkrivanjem novih, “nevidljivih” stvaraoca i talenata te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno – umjetnički život.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije. Neki od njih već su poznati publici, a neki izlažu prvi put. Zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, da krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanjem. Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične.

Radovi nastaju u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa

Autsajderi koje upoznajemo na izložbi Hvatači snova relativno rijetko imaju priliku izlagati, osobito na poziv pa se stoga većinom snalaze sami i djeluju na underground sceni. Istodobno postoji interes publike za njihovom umjetnošću i stoga je ova izložba važna kako za same umjetnike, tako i za raznovrsnost na umjetničkoj sceni općenito.

Svi srpski umjetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Serbia koje je prije šest godina pokrenuo Goran Stojčetović, i sam pripadnik marginalne scene.

Izlagači na izložbi “Hvatači snova”

Iz Udruženja ABS izlažu: Jasna Damnjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i Goran Stojčetović.

Hrvatskih autsajdera na izložbi je jedanaest: Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Nenad Burcar, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj.

Izložbom Hvatači snova želi se pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni. Više informacija o izložbi i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu doznajte na mrežnoj stranici na adresi msu.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -