zagreb guitar festival 2021 | sound of hope

Zagreb Guitar Festival 2021 | Sedmi po redu gitaristički festival kojeg će obilježiti nastup Birelija Lagrene održava se u Boogaloou od 14. do 20. lipnja

Pripreme za Zagreb Guitar Festival krenule su još u rujnu 2020. godine, a promjenjiva epidemiološka situacija nije izgledala obećavajuće. No, organizacijski tim koji stoji iza ovog glazbenog festivala, na čijem je čelu Ružica Gelo Ciglenečki, nije odustao. Tako će se Festival ove godine održati od 14. do 20. lipnja u zagrebačkom klubu Boogaloo.

Na ideju o pokretanju Festivala još prije sedam godina, Ružica Gelo Ciglenečki došla je sasvim slučajno. Naime, đaci njezine škole, koju je osnovala zajedno s Borisom Ciglenečkim, natjecali su se po festivalima. I tako su došli na ideju da pokrenu svoje natjecanje, kako bi učenici imali više prilika za pokazivanje svojih talenata.

“Nakon dvije godine festivala prijavili smo festivalsku ideju na jedan EU fond i tako je Zagreb Guitar Festival postao osnivač EuroStringsa. To je prva europske platforme klasičnih gitarista koja okuplja dvadesetak europskih festivala gitare i 10 vanjskih partnera iz Amerike te Kine. Ponekad se stvari tako poslože da imam osjećaj da je to misija koja nam je dana”, rekla je Ružica Gelo Ciglenečki.

7. Zagreb Guitar Festival nosi simbolični naziv “Sound of hope”

Ovogodišnjim festivalom klasične gitare želi se pomoći cijeloj glazbenoj industriji da nakon duge pauze ponovno ustane na noge. Festival će tijekom ljeta ponuditi dva ciklusa koncerta. Prvi ciklus kreće na terasi kluba Boogaloo 14. lipnja nastupom Birelija Lagrenea. Za mnoge on je najbolji i jednog od najznačajnijih jazz i gipsy gitarista na svijetu, a dolazi u goste našem Mati Matišiću. Dan kasnije, publika će uživati uz Miroslava Tadića koji će nastupati sa svjetski poznatom violinisticom Yvette Holzwarth. 20. lipnja nastupit će Lovro Peretić, sjajni mladi gitarist i pobjednik EuroString natjecanja, tzv. Eurovizije klasične gitare te mladi hrvatski bend Ad Hoc.

“Usudila bih se reći da nam je pandemija koronavirusa otvorila nove mogućnosti povezivanja, održavanje koncerata i natjecanja. Kada sve ovo završi, smatram da će svi koji opstanu profitirati, jer su nam se mogućnosti proširile. Organizatori kulturnih manifestacija, posebno privatni, navikli su se brzo prilagođavati i snalaziti kako bi svoje ideje proveli u djela. Ne možete drugačije osim da imate cilj. A probleme morate rješavati u hodu“, dodala je Ružica Gelo Ciglenečki.

Tijekom ljeta u planu je ciklus koncerata pet mladih europskih gitarista koji će nastupati pod zajedničkim nazivom “Sound of hope”

“Vjerujem da će sve ići po planu. ZGF okuplja sjajan tim ljudi koji posljednjih sedam godina zajedno diše istu ideju i radi za isti cilj. Želimo promovirati gitaru među širom publikom s naglaskom na djecu i mlade, a paralelno promovirati izvrsnost. Svjesni smo da se promocija gitare u današnje doba ne može raditi kroz promociju samo klasične glazbe. Tako unutar festivala njegujemo i promoviramo i jazz, flamenco, gipsy i pop. Dok nam klasika ostaje kao jedna osnova za sve”, rekla je Gelo Ciglenečki.

Jedan od glavnih ciljeva Zagreb Guitar Festivala jest promovirati gitaru kao instrument i pokazati koliko je različitih stilova moguće svirati. Uz popularizaciju gitare Gelo Ciglenečki istaknula je i važnost popularizacije kvalitetne glazbe. Za sve posjetitelje organizatori su pripremili malo iznenađenje na početku svih koncerata. Ovogodišnje izdanje ZGF-a održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama zbog čega je ograničen broj karata. Svi željni koncerata, dobre glazbe i talentiranih glazbenika detalje o Zagreb Guitar Festivalu mogu pronaći na mrežnoj stranici na adresi zagrebguitarfest.com. Ulaznice za koncerte dostupne su putem sustava Eventim.

VIDEO: Bireli Lagrene – One take (Live)

Tagged